Kina želi globalni sistem putovanja baziran na QR kodovima

Kineski predsjednik Xi Jinping je pozvao na usvajanje globalnog mehanizma koji će se bazirati na QR kodovima kako bi se otvorila međunarodna putovanja.Prebnosi portal klix.ba.
"Potrebno je da bolje uskladimo politike i standarde te da uspostavimo 'brze linije' za prolazak ljudi", kazao je Xi.

QR kodovi bi se koristili za provjeru zdravstvenog statusa putnika, međutim, aktivisti za ljudska prava upozoravaju da bi se kodovi mogli koristiti za "šire političko praćenje i isključenje. Kineski predsjednik je govorio na samitu G20, koji je održan putem interneta, a na kojem su učestvovali lideri 20 najvećih ekonomija svijeta. Domaćin je bila Saudijska Arabija proteklog vikenda. On je pozvao na otvaranje globalne ekonomije uključujući obnovu globalnih i industrijskih dobavljačkih lanaca, kao i na liberalizaciju trgovine ključnih medicinskih zaliha.

Putovanja su još uvijek izazov za većinu zemalja zbog povećanja broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Inače, QR kodovi su bar kodovi koje mogu čitati i mobilni telefoni.

 
 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti