Koje su najskuplje zemlje svijeta: Ili su u Evropi ili egzotične lokacije

Stranica za prikupljanje podataka World of Statistics nedavno je objavila koje su zemlje najskuplje za život.

Izračunavanje troškova života u određenom području obično se provodi mjerenjem troškova raznih dobara i usluga, od stanarine ili hipoteke i režija do namirnica i odjeće, zatim poređenjem tih iznosa s troškovima istih dobara i usluga u drugim državama.

Prema istraživanjima koje su proveli Global Economy i Numbeo najskuplja zemlja za život su ostrva Bermuda. Glavni grad Bermuda, Hamilton, smatra se jednim od najskupljih gradova na svijetu, gdje stanarina za stan od 80 kvadratnih metara košta 4.058 dolara mjesečno.

No, ne postoje dvije identične liste skupih zemalja. Različite istraživačke organizacije koriste malo drugačije faktore za izračunavanje troškova života, a neke uključuju teritorije koje druge izostavljaju ili dobivaju informacije iz alternativnih izvora. Uprkos tome, pregled više popisa otkriva neke prepoznatljive trendove.

Tako se na obje liste ovih istraživanja našle Švajcarska, Island, Norveška, Danska, Barbados i Bahami, a pojedinačno su se našle još Izrael, Australija, Novi Zeland, Kajmanskia ostrva , Jersey i Singapur.

Mnoge od najskupljih zemalja za život spadaju u jednu od dvije kategorije odnosno ili je riječ o egzotičnim odredištima za odmor kao što su Bermuda i Bahami ili se nalaze na sjeveru Evrope kao Norveška i Island.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti