Kulturni događaj Budvanske hronike

Kulturni događaj Budvanske hronike će se održati na trgu ispred spomen-doma „Stefan Mitrov Ljubiša“ u budvanskom Starom gradu 24. i 25. septembra 2022. u večernjim časovima, od 17 do 20 časova,  u organizaciji NVO Društva Feral.

U okviru događaja biće predstavljene dvije izložbe – izložba maketa aviona Balše Nenadića i izložba karikatura Junaci našeg vremena autora arhitekte Alekse Dajovića, a cijeli događaj će pratiti mediteranske note. Izložbe će zvanično biti otvorene u 18 časova.

Izložba Balše Nenadića je inspirisana njegovom ljubavlju prema avijaciji i avionima uopšte, koja se ukrstila sa talentom za crtanje i slikanje. Balša se već 10 godina bavi sakupljanjem i pravljenjem maketa putničkih aviona, a još kao dječak je često stajao ispred poslovnice JAT-a u Budvi gledajući jednu veliku maketu aviona, i to su bili momenti koji su usmjerili ovog talentovanog Budvanina ka inspirativnom hobiju.

Autor Aleksa Dajović ističe da je izložba Junaci našeg vremena nastala u periodima pauze od posla i periodima dokolice, a ona je početak saradnje gospodina Dajovića i NVO Društva Feral, koji počinju rad na projektu – Duša Budve.

NVO Društvo Feral se dugi niz godina bavi promocijom i zaštitom budvanske kulturne baštine, sa ciljem oživljavanja Starog grada i konceptom da se kultuna dešavanja organizuju van glavne turističke sezone. Ova organizacija je aktivna od 2015. godine, i od tada je organizovala više od 20 projekata, festivala i kulturnih događaja. Prvi događaj ove organizacije: Sjećanje na Anta Urbana – izložba fotografija iz kolekcije Anta Urbana i razgovor o budvanskom vizuelnom hroničaru  je upriličen tačno prije 7 godina, u oktobru 2015. Nakon toga usledio je niz projekata od kojih su neki postali i festivali:

  • Mimov Brass Festival – jazz festival posvećen budvanskom jazz umjetniku Nikoli Mimu Mitroviću (sa 5 izdanja: 2016, 2017, 2018, 2019. i 2022);
  • Mediteranski događaj Srdelada (5 izdanja: 2017, 2018, 2019, 2021. i 2022),
  • Amaterski teatar na otvorenom (predstave Budvanska fantazija 2016, Budvanski kolaž 2017);
  • Lament nad ostrvom Sveti Nikola (2018) – Projekat za zaštitu ostrva Sveti Nikola – angažovana izložba Slobodana Boba Slovinića, razgovori sa stručnjacima i građanima;
  • Predstavljanje prvog toma triologije o poznatoj budvanskoj porodici Herbarijum – Don Đuro, autora Liberta Slovinića;
  • Pjesničke večeri, projekcije filmova snimljenih u Budvi i ostalo.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti