Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku potvrdile 5 slučajeva infekcije Omicron sojem

Laboratorije Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje Crne Gore  potvrdile su pet slučajeva infekcije Omicron sojem korona virusa. U pitanju su četiri klastera iz razlicitih opština.
"Svi potvrđeni slučajevi infekcije zaključno sa jučerašnjim danom su dobrog opšteg zdravstveniog stanja, sa blagim simptomima", saopštio je IJZCG. Epidemiološke službe prate i vrše identifikaciju visokorizičnih kontakata zaraženih osoba.


Prva sumnja na obolijevanje od Omikron soja kod jedne porodice u Crnoj Gori bila je početkom mjeseca o čemu je Institut obavijesijeo javnost. U daljem epidemiološkom nadzoru koji je nastupio, svi kontakti su istraženi i stavljeni u izolaciju. U skladu sa protokolima ECDS i WHO kod uzoraka koji su bili pod sumnjom  na prisustvo Omicron varijante urađena je metoda sekvenciranja genoma koja je potvrdila prisustvo Omicron soja. Metoda sekvenciranja će se ubuduće koristiti sem za praćenje mutacije i otkrivanje novih sojeva korona virusa, tako i za mutacije ostalih virusa i znatno će olakšati praćenje epidemioloških situacija u budućnosti. Ovo je veoma značajno zato što Crna Gora po prvi put ima svoje obučeno osoblje i svoju opremu na kojoj će se raditi ova složena metoda.
Iz IJZCG podsjećaju da je SZO  26. novembra 2021. označila varijantu B.1.1.529 kao varijantu koja izaziva zabrinutost (VOC), varijanta je dobila ime Omicron.
Omicron je veoma divergentna varijanta sa velikim brojem mutacija, od kojih su neke zabrinjavajuće i mogu biti povezane sa potencijalnim izbjegavanjem imunog odgovora i većom transmisijom. Međutim, još uvek postoje značajne nesigurnosti i nepoznanice.
Institut za javno zdravlje nastavlja da prati situaciju vezano za pojavu Omikron soja u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima redovno će izvještavati javnost.
U našoj laboraoriji se skupljaju i čuvaju reprezentativni uzorci potvrđenih slučajeva SARS-CoV-2 za sekvenciranje. Pored nasumično odabranih uzoraka za postizanje reprezentativnosti, kriterijumi uzoraka za sekvenciranje su slučajevi bilo kakvih neuobičajenih događaja prenosa (npr. povećan prenos uprkos intervencijama), neočekivana prezentacija/ozbiljnost bolesti, proboj vakcine, reinfekcije, teško bolesni pacijenti i pacijenti sa poznatim epidemiološkim linkom sa prenosom Omicrona.
Koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane na važnost vakcinacije, i apelujemo sve one kojima je došlo vrijeme za treću dozu neka odu što prije po svoju dozu a podsjećamo i na preliminarne rezultate istraživanja BioNTech-a i Pfizera, prema kojima je vakcina efikasna protiv COVID-19, računajući i Omicron ako je data tri puta.
Vaksinišite se i poštujte mjere jer samo tako možete zaštiti sebe i druge.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti