Le Figaro: Crna Gora- jezgro Balkana pod suncem

Prestižni francuski magazin Le Figaro objavio je članak o Crnoj Gori kao atraktivnoj turističkoj destinaciji koju vrijedi posjetiti.

Kako navode iz Nacionalne turističke oorganizacije , novinari ovog magazina, koji su u organizaciji Nacionalne turističke organizacije boravili u studijskoj posjeti Crnoj Gori, u članku nisu krili oduševljenje našom zemljom. U članku se između ostalog navodi: Njena obala je jedna od najsjajnijih na Mediteranu, dok se na sjeveru mogu naizmjenično pronaći divlja jezera, duboki kanjoni i netaknuti vrhovi. Ono što posebno ističu jeste da je naša zemlja ima veliki broj pravoslavnih i katoličkih crkvi, kao i džamija i da je Crna Gora u stvari jezgro Balkana pod suncem. Bokokotorski zaliv je predstavljen kao predio nestvarne ljepote i mješavina jezera u Švajcarskoj, norveških fjordova i venecijanske lagune. Osim toga, u članku se navodi, da u tom predjelu svaki ćošak na ulici predstavlja jednu stranu istorije i da se uticaj Venecijanske Republike i njihova elegancija može pronaći na cijeloj crnogorskoj obali. Novinari su bili impresionirani Skadarskim jezerom, brojem i vrstama ptica koje se na njemu nalaze, kao i okolnim selima i njihovim načinom života. Poseban utisak na njih je ostavila Pavlova strana i pogled koji se pruža sa tog dijela, koji su nazvali Amazon Balkana. Svoju priču završavaju sa Prokletijama. Dolaskom u dolinu Grebaje uočili su očaravajući alpski pejzaž, sa livadama punim cvijeća i impresivnim vrhovima. Svojom ljepotom i vrhovima sa oštrim grebenima, koji stoje uspravno prema nebu izdvajaju se Volušnica i Talijanka, a ukoliko se odvažite da krenete u osvajanje ovih vrhova obavezno koristite pomoć vodiča, preporučuju čitaocima, navodeći da ih ne treba zavarati činjenica da je Crna Gora teritorijalno mala zemlja. Pravo je čudo kako je ova mala zemlja zapravo toliko velika, a njena kompaktna geografija nudi beskrajne horizonte, zaključuje se na kraju teksta.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti