Ledene palačinke: Misteriozne formacije neobičnog imena pojavile se na jezeru Michigan

Tokom ove sedmice "ledene palačinke" pronađene su duž čikaške obale jezera Michigan. Neobična pojava , kako prenosi klix.ba, predstavlja okrugle ravne diskove napravljene od leda, a zahtijeva posebne vremenske uslove da bi nastala.

Fotografije neobične pojave su snimljene na plaži Loyola u Rogers Parku, približno 16 kilometara sjeverno od centra grada. Temperatura je u vrijeme snimanja fotografija bila oko -6 stepeni Celzijusa.

Pokrivenost Velikih jezera ledom trenutno iznosi 21,9 posto, što je najviše u ovom periodu godine u posljednjih šest godina. Jezero Michigan se također kreće na oko 20 posto pokrivenosti ledom.

U ovo doba godine, zbog ekstremno niskih temperatura u većem dijelu sjevera SAD-a, pojavljuju se posebnosti poput ledenih palačinki i ledenih kuglica.

Ledene palačinke izgledaju upravo onako kako mislite - okrugli ravni diskovi napravljeni od leda. Uobičajeni su na Arktiku, ali obično se pojavljuju tek kada temperature padnu ispod nule nekoliko dana.

Fenomen je striktno ograničen na vodena tijela kao što su rijeke, jezera ili okeani.

Kada se ta vodene površine dovoljno ohlade, komadi leda koji su počeli da se formiraju udarit će jedan o drugi formirajući diskove eliptičnog oblika sa zaobljenim rubovima.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti