Legenda o Budvi i festival Kadmov dan -Budva 2013

Možda zvuči nestvarno, ali legenda vezuje Budvu za jednog od najzanimljivijih figura svjetske mitologije – kralja Kadma. 

Veliki feničanski junak bezuspješno tragajući za sestrom, prelijepom Evropom, našao se na mjestu na kome požele da osnuje grad. Podiže logor, te posla svoje ljude da pronađu izvor vode. Oni nađoše izvor, ali ga je čuvao strašni zmaj koji ih, jednog po jednog, sve pobi. Kako se njegovi ljudi nisu vratili, Kadmo krenu u potragu za njima. Videvši šta se zbilo, uhvati se u koštac sa zmajem, Aresovim sinom. Uslijedi žestoka borba na kraju koje Kadmo probi zmajevo srce. Tako osnova grad Tebu.

 

Zbog ubivstva božanskog zmaja, Kadmo je morao služiti bogove osam godina, nakon čega bi nagrađen rukom lijepe Harmonije, ćerkeAresa, boga rata, i Afrodite, boginje ljubavi.Tako postade prvi i jedini smrtnik koji je oženio boginju. Kadmo i Harmonija su dugo živjeli u Tebi i imali mnogo djece. Nažalost, nakon niza nesreća koje su ih zadesile odlučiše da svoju sreću potraže na drugom mjestu.

Upravo tada, tražeći novo utočište stigoše do istočne obale Jadranskog mora, u zemlju Enhelejaca. Tu osnovaše novi grad i nazvaše ga Budva, po volovskim kolima (butes) kojima su stigli sa dugog i iscrpljujućeg puta.

Na kraju svog života, Kadmo se pitao zašto je tako surovo kažnjen od strane sudbine. Pomislivši da je sve bila posledica ubistva božanskog zmaja, poželje da su bogovi, umjesto tragedije kojom su obilježili njegov život, njega samog pretvorili u zmiju. Bogovi mu istoga časa ispuniše želju, a Harmonija, zbog velike ljubavi, zatraži da podijeli istu sudbinu.

Tako oboje, u tijelima zmija, konačno pronađoše sreću u nekom od budvanskih grmova.

Mnogi i danas vjeruju da su njih dvoje, svojim dolaskom i djelovanjem, Budvi zauvijek podarili dio vlastitih božanskih atributa.

Grad i danas stoji na mjestu na kojem su ga Kadmo i Harmonija podigli kao najljepši spomenik njihovoj beskrajnoj ljubavi. 

 

 

FESTIVAL „KADMOV DAN“    BUDVA 2013

 

Opština Budva i Turistička organizacija opštine Budva po prvi put ove godine , kao što smo već najavili ovdje organizuju kulturnu manifestaciju Kadmov dan“ koja će se održati u nedjelju 29. septembra i ima za cilj promociju antičkog nasljeđa Budve i afirmaciju legende o feničanskom princu i tebanskom heroju Kadmu, mitskom osnivaču Budve i njegovoj ženi boginji Harmoniji.

 

 

Likovni program za mlade „Kadmov imaginarium“

 

Lokacija – Plato ispredCitadele

 

Vrijeme – 10:00-16:00h

 

Izložba dječijih radovai Slatki kutak – degustacija tradicionalnih poslastica

 

Lokacija –Plato ispred Citadele

 

Vrijeme – 16:00-18:00h

 

Takmičenje u debati – tema Legenda o Budvi

 

Lokacija –Trgpjesnika

 

Vrijeme – 18:00-19:00h

 

Dječijimuzički program

 

Lokacija –Trgpjesnika

 

Vrijeme – 19:00-20:00h

 

DegustacijaantičkihspecijalitetaiVinskikutak – degustacijacrnogorskih vina

 

Lokacija – ulaznaplatoispredCitadeleiispredrestoranakojiučestvuju u manifestaciji

 

Vrijeme – 20:00-21:00h

 

Koncertansambla „Renesans“

 

Lokacija –Trgpjesnika

 

Vrijeme – 20:00-21:30h

 

Muzičko-scenskiperformans „Kadmo“

 

Lokacija –TrgslikaraispredStaroggrada (ispodstepenicahotela „Avala“)

 

Vrijeme – 21:30-22:00h

 

Lokacija –TrgispredcrkveSv. Ivana

 

Vrijeme – 22:05-22:30h

 

Lokacija – TerasaMuzeja

 

Vrijeme – 22:35-23:00h

 

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti