Luka Budva data gradjanima na upravljanje

Predlog Sporazuma o ustupanju na korišćenje Luke Budva potpisali su svečano danas direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Mladen Mikijelj i predsjednik Opštine Budva Marko Carević. Njime je , kako je rečeno, predvidjeno da Opština ili neko njeno preduzeće ubuduće upravlja lukom. Sporazum treba da aminuje Vlada.

“ Zadovoljstvo mi je što sam danas u prilici da u ime Javnog preduzeća Morsko dobro konstatujem da smo usaglasili uslove o ustupanju na korišćenje luke Budva. Ovim sporazumom se Luka Budva vraća gradjanima Budve, od kojih je oduzeta 2002. godine, kada je bivša vlast luku ustupila navodnom stranom investitoru iza koga su stajali domaći biznismeni bliskitadašnjem režimu.Tada je jedan od najvrednijih resursa naše opštine predat u privatne ruke za smiješnu nadoknadu, ispod realne vrijednosti, uz obrazlozenje da lokalna samouprava nije sposobna da upravlja lukom”, kazao je Mikijelj i dodao:

“Tada počinju i problemi za lokalno stanovništvo, kojem je onemogućeno da po razumnoj cijeni koristi marinu za svoje potrebe, dolazimo u situaciju da obezbeđenje zabranjuje građanima i gostima Budve da šetaju dokovima, lokalnim ribarima se zabranjuje da svoj ulov iznosu na obalu, zaključavaju se kapije marine i ista se i pravno i faktički oduzima gradjanima, iako je riječ o dobru u opštoj upotrebi, koje mora biti dostupno na korišćenje svima. Zbog navedenog su organizovani i brojni protesti lokalnog stanovništva”, naglasio je Mikijelj

Prema njegovim riječima današnji sporazum je posljedica volje građana Crne Gore iskazane 30. Avgusta 2020.

“ Kada smo jedan režim otuđen od naroda poslali u istoriju i dobili mandat da resurse države Crne Gore vratimo na korišćenje onima kojima i pripadaju, a to su građani.Želim da naglasim da je država Crna Gora u višestruko boljem položaju, u odnosu na ugovor koji je zaključen 2017, na osnovu tadašnjeg zaključka Vlade Crne Gore.

Želim da se zahvalim svima koji su dali svoj doprinos, počev od tima koji je bio spreman da danonoćno radi na analizi prethodnog Ugovora, Takođe, želim da se zahvalim svim lokalnim funkcionerima i predstavnicima Vlade Crne Gore, koji su podržali ovu inicijativu. -Ovo je uspjeh svih nas, ali prije svega gradana Budve, koji se sa predmetnom otimačinom nisu pomirili svih ovih godina. Svim građanima Budve i Crne Gore čestitam slobodnu luku i slobodnu Crnu Goru!”, naglasio je Carević.

Prema riječima Carevića ispoštovano je ono što su dali u predizbornoj kampanji, te da rade u interesu gradjana.

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti