Malezija dobija drugi najviši neboder na svijetu

U Kuala Lumpuru u Maleziji gradi se novi neboder koji predstavlja drugu najvišu građevinu na svijetu.

Riječ je , kako prenosi klix.ba, o neboderu visokom 678,9 metara, koji ima 118 spratova. Neboder je dobio ime Merdeka 118 te je upravo dosegao svoju najveću visinu, a radovi će biti kompletirani krajem 2022. godine.

Neboder je dizajnirala kompanija Feder Katsalidis iz Australije, koja stoji i iza tornja Australia 108. Eksterijer nebodera u Kuala Lumpuru je inspirisan malezijskom umjetnošću te sadrži trokutaste staklene sekcije.

Iako se u svijetu grade brojni neboderi, rijetki su oni koji se probiju u top 5 najviših.

Merdeka 118 dostiže visinu od 678,9 metara, ali ta visina uključuje i "koplje", odnosno vrh, a bez njega visina iznosi 644 metra zahvaljujući kojoj je i dalje viši od Shanghai Towera, što mu donosi titulu druge najviše građevine na svijetu. Ispred je samo Burj Khalifa s visinom od 828 metra.

Površina unutrašnjosti tornja iznosi oko 288.000 kvadratnih metara, podijeljena je na 118 spratova, a odvojeni su poslovni dio, hotelski prostor, prostor za prodavnice, luksuzni apartmani te opservatorij.

Neboder se nalazi na velikom prostoru gdje je zabranjeno kretanje automobila, a okružuju ga zelene i vodene površine.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti