Mallorca je danas ostrvo duhova. "Tu se ništa ne događa. Nema gotovo nikog"

Većina hotela na popularnom ostrvu Mallorci je zatvorena, plaže su prazne. Potpuno drukčije je na Kanarskim otocima. No sve ima prednosti i nedostatke.

Čuvar plaže na poznatom Ballermannu trenutno nema puno posla. Spasilac na legendarnoj Balneario 6 mora samo na oku imati troje djece koja na jesenskom suncu uživaju u valovima. Vjetar po pustoj plaži nosi pojas za neplivače koji je neko zaboravio. To je tužno stanje izazvano koronom na ostrvu duhova Mallorci, piše DW, a prenosi index.hr.Zapravo bi ovo Nijemcima najdraže ostrvo moralo u septembru biti puno turista, jer u drugoj polovini mjeseca većina njemačkih saveznih pokrajina ima jesenske školske praznike i mnogi ih obično koriste da bi još jednom uživali u suncu i moru.

"Nisam vidjela gotovo nikoga", kaže Beatrice Ciccardini, šefica obližnjeg bara Zur Krone. Trenutno je lošije nego u normalnim godinama zimi.

Hotelijeri i gastronomi na Mallorci su prošlog vikenda sa zavišću gledali na Kanarska ostrva. Tamo su uspjeli donekle držati širenje koronavirusa pod kontrolom pa ih je Njemačka skinula s popisa rizičnih područja. Gotovo istovremeno je i Velika Britanija dala zeleno svjetlo za Kanarska ostrva. A i izvanredno stanje sa zabranom izlaska noću koje je u nedjelju proglasila španska vlada vrijedi za sve, samo ne za Kanarska ostrva. Nakon višemjesečne pauze tamo su u subotu i nedjelju ponovo slijetali avioni puni turista. Novine El Mundo govore o navali, posebno Britanaca.

"Veseli me vidjeti ovakav promet ovdje", izjavio je jedan zaposleni aerodroma Las Palmas na Gran Canariji za novine La Provincia. Vesele se naravno i turisti. Španska televizija je razgovarala s jednom majkom iz Velike Britanije.

"Stigli smo sinoć. Avion je bio pun i svi jako veseli. I svi naravno s maskama".

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti