Malo motivacije: upoznajte najmlađu milijarderku na svijetu

Žena za koju vjerojatno nikad niste čuli postala je najmlađa milijarderka na svijetu. Tridesetogodišnja Elizabet Holms do bogatstva je došla ličnim trudom i zalaganjem, prateći tako stope Stiva Džobsa i Bila Gejtsa. Priču o Holms, koja je pomjerila granice u zdravstvenoj industriji i medicinskoj tehnologiji donosi Fortune.

 

Elizabet Holms je 2003., sa svega 19 godina osnovala kompaniju Theranos koja se bavi testiranjem krvi, čime polako ali sigurno zamjenjuje usluge koje trenutno na tržištu nude giganti poput Laboratory Corp. of America i Quest Diagnostics.

 

Theranos se od ostalih razlikuje po tome što ima jeftinije usluge, a i nalazi su puno brže gotovi. Ključno je to što radi po principu da praktično iz jedne kapi krvi izvađene iz jagodice prsta može napraviti 70 testova, dok su ostalie laboratorije ograničene na tek 40 testova.

Holms vjeruje kako je pristup dostupnim informacijama o zdravlju u realnom vremenu osnovno ljudsko i civilno pravo.

'Ne želim napraviti postupne promjene u tehnologiji. Želim stvoriti jednu novu tehnologiju koja može pomoći čovječanstvu u cijelini, bez obzira na geografiju, etnicitet, dob ili pol', rekla je Holms na početku svoje karijere. Fortune ističe kako Holms nije vođena novcem. Deset godina strpljivo je sakupljala novac i usavršavala svoje tehnologije. Koliko god joj je bio potreban novac, odbila je mnogo ponuđača, jer je, kako kaže, mnogim investitorima bitan bio samo brz povraćaj novca.

Zanimljivo je da je kao dijete željela biti doktorica, međutim nije mogla podnijeti krv. Činjenica da mora vaditi krv punktiranjem vene bila joj je najstrašnija pomisao.

Holms je, kako se spominje na početku, Theranos osnovala sa samo 19 godina. Studirala je hemiju na Stenfordu i od fakulteta je odustala na drugoj godini kako bi se posvetila poslu. Novac namijenjen školovanju uložila je u svoju kompaniju koja danas zapošljava 500 ljudi i u koju su dosad investitori uložili oko 400 milijuna dolara. Procjenjuje se da Theranos tako trenutno vrijedi devet milijardi dolara, a s obzirom na to da Holms drži preko 50 posto vlasništva, vrijednost njenog udjela veća je od 4,5 milijarde dolara. U kompaniju su uložili Drejper Fišer Jurvetson, ATA Ventures i Leri Elison, šef Oraclea.

Iako ima dobro finansijsko zaleđe, Tehranos je još uvijek po obimu poslovanja mala kompanija sa svega 21 laboratorijom, ali najavili su ekspanziju.

'Vrlo rano sam počela vjerovati kako je privatni biznis vjerojatno najveća šansa da postaneš uticajan, jer je to sredstvo da napraviš promjenu u svijetu', kazala je Holms.

Theranos je vlasnik 186 patenata širom svijeta, a Holms suvlasnica 82 patenta u SAD-u i još 189 stranih patenata.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti