Malta će plaćati turistima kako bi je posjetili ovog ljeta

Kako bi pokrenula turizam nakon pandemije koronavirusa, ostrvska država Malta je u petak najavila plan novčanog podsticanja turista koji odsjedaju u hotelima, počevši od juna. Kako navodi magazin Travel and Leisure, turistička uprava Malte platiće svakom posjetiocu koji rezerviše boravak od tri noći kod odabranih hotela s tri do pet zvjezdica.

Turisti koji odsjedaju u hotelima s pet zvjezdica dobit će 100 eura po osobi za svaku rezervaciju, dok će gosti hotela sa četiri zvjezdice "zaraditi" 75 eura, a posjetitelji hotela s tri zvjezdice 50 eura.

Ministar turizma Clayton Bartolo dodao je da će i hoteli davati jednake iznose, udvostručujući ih na svim nivoima, tako da posjetioci mogu dobiti i do 200 eura za trodnevni boravak u hotelu s
pet zvjezdica. A oni koji odu na malteško ostrvo Gozo, dobit će dodatnih 10% poticaja.

Sa 3,5 miliona eura predviđenih za plan pokretanja turizma, zemlja se nada da može privući više od 35.000 turista.

Trenutno je Malta još uvijek u djelimičnoj blokadi zbog pandemije, a prije nekoliko dana su napravili prve korake ka ponovnom otvaranju. Nakon što su duži period radile samo prodavnice osnovnih proizvoda i druge trgovine ponovo će se otvoriti u ponedjeljak, 26. aprila, a od istog dana grupe do četiri osobe moći će se okupiti javno, navodi se na web stranici turističke uprave Malte.

U utorak, 1. juna, će država službeno biti otvorena za putnike. Prema podacima Svjetskog vijeća za putovanja i turizam, 27% prihoda nacionalne ekonomije dolazi od turizma. Uzevši u obzir navedeni
postotak i pad broja turista u 2020. godini od 80%, razumljivo je zbog čega su vlasti pokrenule ovakav plan aktiviranja turizma.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti