Manastir Praskvica – 600 godina od osnivanja crkve Svetog Nikole

Manastir Praskvica – 600 godina od osnivanja crkve Svetog Nikole

 

Ovo je godina kada obilježavamo 600 godina od kada je zetski vladar Balša III Stracimirović Balšić u Budvi izdao Povelju o osnivanju manastira Praskvica u kojoj se pominje izgradnja crkve Svetog Nikole. 1413 godina se danas uzima kao datum osnivanja manastira Praskvica i pored toga što, prema predanju manastir potiče iz 1050. godine.

Manastir Praskvica spada u najznačajnija središta kulture i pismenosti u Crnoj Gori. Kroz istoriju bio je i zborno mjesto u organizovanju brojnih akcija za oslobođenje od tuđinske vlasti koja je na ovom prostoru trajala gotovo 500 godina.

 

Manastirski kompleks se sastoji od crkava Svete Trojice i Svetog Nikole, starog i novog konaka i „kulice“, koja je nekada bila škola.

 

U manastiru postoje brojni vrijedni artefakti, koji su do danas ostali očuvani i predstavljaju važan dio paštrovskogi  crnogorskog kulturnog nasljeđa. Kao najznačajniji izdvajaju se ikonostas – rad Nikole Aspiotija sa Krfa, ikona Bogorodice Strasne, freske zografa Radula u crkvi Svete Trojice, putir ruskog cara Pavla, darovna gramata ruske carice Katarine, sto od Pravde i brojne druge umjetničke slike, dokumenti paštrovske Bankade, komadi starog oružja, odjevni i drugi predmeti.

 

Manastir je teško oštećen u osvajačkim pohodima Napoleona Bonaparte. Francuski vojnici su 1812. godine poharali manastir i zapalili crkvu Svetog Nikole. Tada je nepovratno izgubljen veći dio arhiva paštrovskih dokumenata.

 

Manastir Praskvica svojim bogatim nasljeđem zauzima posebno mjesto, ne samo kao religijski i duhovni, nego i kao istorijski i kulturni centar ovog kraja.

Nemanja Kuljača

Manastir_Praskvica.jpg

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti