Mapa gostoprimstva u Evropi: U kojim zemljama ćete dobiti hranu kao gost u nečijem domu?

Zanimljiva mapa dijeli se društvenim mrežama, a prikazuje vjerovatnoću da kao gost budete ponuđeni hranom u određenim zemljama Evrope.

"Hoćete li dobiti hranu kao gost u nečijoj kući?", navedeno je uz mapu te su zemlje predstavljene različitim bojama, prenosi klix.ba.

Tamnoplava označava mjesta gdje hranu dobijete skoro uvijek, svijetloplava zemlje gdje će vas često počastiti hranom, dok narandžasta one gdje nije očekivano da vam daju hranu, a crvenom su označene zemlje gdje vam skoro nikad neće ponuditi hranu.

Ono što se da primijetiti jeste da se zemlje Mediterana uključujući i zemlje Balkana ističu u gostoprimstvu - te su obojene tamnoplavom nijansom gdje ćete skoro uvijek dobiti hranu kao gost u nečijem domu.

Što idete sjevernije, vjerovatnoća se smanjuje. Tako u južnom dijelu Francuske i na sjeveru Italije, u Sloveniji, potom zemljama istočne Evrope ćete često dobiti hranu.

U južnom dijelu Njemačke, Austriji, Švicarskoj i dijelu Velike Britanije ćete već rijetko dobiti hranu.

Sjever Njemačke, Nizozemska te Skandinavske zemlje označene su crvenom bojom što znači da u ovim zemljama skoro nikad nećete kao gost biti ponuđeni hranom.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti