Miami: Isplovio najveći kruzer na svijetu dug 365 metara

Najveći kruzer na svijetu isplovio je iz luke Miami na Floridi na svoje prvo putovanje, prenosi Anadolija.

“Icon of the Seas” dugačak je 365 metara, ima 20 paluba i kapacitet da primi do 7.600 putnika.

Vlasnik broda je Royal Caribbean Group, a kruzer će obilaziti ostrva u tropskim krajevima. Međutim, ekolozi upozoravaju da će brod koji ide na tečni prirodni plin ispuštati štetni metan u zrak, prenosi BBC.

Brod s nultom stopom emisija

“To je korak u pogrešnom smjeru. Prema našoj procjeni, korištenje LNG-a kao goriva za brodove emituju više od 120 posto više emisija stakleničkih plinova nego brodski dizel”, rekao je Bryan Comer, direktor Morskog programa pri Međunarodnom vijeću za čisti prijevoz (ICCT).

Glasnogovornik Royal Caribbeana rekao je da je “Icon of the Seas” 24 posto energetski efikasniji nego što Međunarodna pomorska organizacija zahtijeva za moderne brodove.

Kompanija je navela da do 2035. u svoju flotu planira uvesti i brod s nultom stopom emisija.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti