Mikijelj i Mitrović čistili podmorje

U cilju obilježavanja Mediteranskog dana obale, a u okviru Programa aktivnosti obilježavanja 30 godina ekološke države Crne Gore, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u saradnji sa Institutom za biologiju mora iz Kotora  je organizovalo akciju čišćenja morskog dna na prostoru od plaže Ričardova glava (Brijeg od Budve) do plaže Mogren u Budvi.

Veće količine željeznog i plastičnog otpada ronioci su izvukli sa morskog dna.

 I ministar ekologije, prof.dr Ratko Mitrović priključio se roniocima i pomogao u čišćenju  akvatorijuma na pomenutom prostoru.

Kako je saopštio, želio je da na ličnom primjeru pokaže odgovornost prema zaštiti našeg mora i životne sredine uopšte. "Koliki je značaj današnje akcije najbolje svjedoče količine otpada koje smo uspjeli da izvučemo sa dna mora. Postoje metalne konstrukcije za koje je neophodna adekvatna mehanizacija kako bi se izvukle iz mora, te nam je plan da uskoro organizujemo još jednu akciju čišćenja podmorja", naglasio je ministar Mitrović.

Ministar je posebno zahvalio Ronilačkom klubu "Diving Montenegro", Komunalnom preduzeću iz Budve, Mjesnoj zajednici “Stari grad” čiji su članovi svojim barkama potpomogli izvlačenje otpada iz mora, kao i vrtiću "Vini Pu" iz Budve, čiji su mališani učestvovali u radionicama organizovanim na plaži.
Mladen Mikijelj, direktor JP Morsko dobro izjavio je da je "cilj ove današnje akcije da pošaljemo jasnu poruku da su more i obala ugroženi  i  da se treba mijenjati svijest o tome kako da doprinesemo razvoju prirode i očuvanju životne sredine, umjesto što je zagađujemo".

Vesna Mačić iz Institut za biologiju mora / Institute of Marine Biology saopštila je da se nada da će akcija doprinijeti  podizanju svijesti kod građana, kako bi "očuvali naše more, i da se prema njemu se odnosili sa dužnom pažnjom."

Brojni globalni i regionalni izvještaji ukazuju na nizak stepen dostizanja postavljenih ciljeva zaštite biodiverziteta, ekosistema i klime do 2020. godine i neophodnost definisanja i hitnog sprovođenja konkretnih akcija na unapređenju stanja resursa i razdvajanja ekonomskog razvoja od njihovog korišćenja. Trenutna kriza izazavana pandemijom virusa COVID-19 potvrdila je ogromni uticaj ljudskog faktora na životnu sredinu, te je stoga neophodno nastaviti aktivnosti s ciljem obnavljanja zdrave životne sredine, zaštite biodiverziteta, smanjenja otpada, kako bi se smanjio negativni uticaj na zdravlje čovjeka i poboljšao kvalitet života. Taj cilj je moguće postići jedino usaglašenim naporima i zajedničkom odgovornošću.

Slogan ovogodišnje kampanje promovisanja Dana obale na nivou Mediterana odvija se pod sloganom:

“Trebate Mediteranu. Ukoliko stavite školjku na uvo, čućete njegov poziv”

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti