Milatović: Crna Gora od turizma zaradila 700 miliona eura

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da je već ostvaren budžetom planiran iznos od turizma.

“Kada smo u martu predavali budžet Skupštini, malo ko je u Crnoj Gori vjerovao da ova turistička sezona može biti ovakva. Po podacima Uprave policije, u Crnu Goru  je za četiri mjeseca, od 1. maja do 31. avgusta ušlo 2, 3 miliona stranaca, što je pet puta više u odnosu na 2020, a na nivou od 82 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Ako se uzme samo špic sezone, odnosno jul i avgust, u Crnu Goru  je ušlo 1, 6 miliona stranaca, ili čak 95 odsto iz istog perioda 2019. Avgust sam po sebi je bio uporedno najbolji sa 2019. godinom, jer ju je čak prevazišao.
Da podsjetim, u 2019. godini, koja je bila rekordna, Crna Gora  je od turizma prihodovala 1, 1 milijardi eura, a u prošloj godini samo 144 miliona, što je pad od 87 odsto u odnosu na 2019. godinu. Ovogodišnjim budžetom bilo je planirano izmedju 660 i 710 miliona eura, odnosno 60-65 procenata prihoda iz 2019.
Podaci o broju stranaca koji su ušli u Crnu Goru, i mnogi drugi, govore u prilog da je Crna Gora ove godine od turizma već zaradila prihode planirane budžetom za cijelu 2021 godinu. Ovo je izvanredan rezultat koji je privredi nadoknadio gubitke iz 2020, ojačao bankarski sektor i javne finansije”, napisao je Milatović na Tviteru.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti