Movembar - mjesec borbe protiv raka prostate

Novembar je mjesec borbe protiv raka prostate, a u cijelom svijetu, pa i kod nas se to prati kroz pokret Movembar, o čemu ćemo malo kasnije.

Povodom toga, predavanje o prevenciji raka prostate, dr Darko Topić, urolog u kotorskoj Opštoj bolnici održaće u Akademiji znanja, 30. novembra u 18  časova , u organizaciji Rotaract kluba Budva.

"Rotaract klub Budva pridružio se globalnoj akciji "Movembar", sa ciljem da utiče na podizanje svijesti o značaju zdravlja i njegovanju zdravih životnih navika. Novembar je mjesec posvijećen muškarcima i mjesec borbe protiv raka prostate, a naš doprinos globalnim aktivnostima na tom polju je organizacija gore pomenutog predavanja, doniranje sredstava za istraživanje ove bolesti i simbolično puštanje brkova tokom novembra od strane naših muških članova", navodi se u pozivu .

Pokret  “Movembar” krenuo je 2007. godine na Novom Zelandu kada se grupa pripadnika jačeg pola samoorganizovala u želji da skupe novac za fondaciju za liječenje bolesti koje napadaju mušku populaciju u ovoj zemlji, a najprije rak prostate.

Vrlo brzo, ideja o jednomjesečnom puštanju brkova zarazila je čitavu planetu i svake godine je sve veći broj država koje su se priljučile ovom projektu. Takođe, nije ni mali broj dama koje su oduševljene Movembar pokretom, tako da nemojte da vas čudi ako ste po društvenim mrežama zadnjih dana gledali cure sa lažnim brcima.

A pravila su sledeća:

- Prvog novembra svaki član Movembar pokreta dužan je da bude glatko izbrijan

- U narednih mjesec dana, svaki “mo brat” u obavezi je da pušta i održava brkove

- Nikakvih dlaka ne smije da bude na obrazima, jer će se to smatrati bradom

- Nikakvih dlaka ne smije biti ni na bradi, jer će se to smatrati jarećom bradicom

- Svaki “mo brat” u javnosti mora da se ponaša kao pravi džentlmen

 

U svakom slučaju, preporučujemo vam da dođete na predavanje. Mi, muški dio redakcije, definitivno hoćemo.

Poster_MOVEMBER.jpg

PODIJELI

Media

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti