Muzičke večeri Senade Beglerović Leković u Budvi

Muzičko veče Senade Beglerović Leković biće održano ponedeljak, 18. oktobra 2021. godine u 18.30 časova u Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“. Pored autorke u programu će učestvovati Miloš Boreta, klapa Harmonija, mr Muhamed Zlatan Hrenovica. Moderatorka večeri biće Dušica Vugdelić.

Senada Beglerović Leković je rođena u Sarajevu, gdje se i obrazovala. Bila je solista RTV Sarajevo od 1976 godine, gdje je za Arhiv Radio Sarajevo snimila stotinjak arhivskih snimaka. Kao amater pjevač-interpretator, je promovisala Sevdalinku, i na taj način obišla skoro cijeli svijet. Na Medjunarodnim festivalima pjesama i igara, prvo mjesto osvojila u Poljskoj 1970, Italiji 1973, i Grčkoj 1974. godine. Na Festivalu Studensko ljeto u Maglaju (BiH), osvojila je nagradu novinara Jugoslavije za najbolju interpretaciju 1974. godine. Za rad na polju promovisanja pjesme Sevdalinke svijetom kao amater, odlikovana je državnom nagradom Medalja rada koju joj je uručio Josip Broz Tito u aprilu 1974. godine. Njena biografija se nalazi u Muzeju Salema Šehovića (Soba sevdaha), kao i u knjizi Velikani Bosne i Hercegovine, pisca i novinara Salema Šehovića. Učestvovala je u mnogim muzičkim projektima RTV Sarajevo. Snimljen je i dokumentarni film o Senadinom životu i radu (porodica-posao-pjesma) pod nazivom Paralelna stvarnost , autora i redatelja Ibrahima Osmanbašića, kao televizijske  emisije Bosna u sevdahu, Besjede, Sevdalinka u srcu. U Podgorici 12.11.2021. godine u KIC „Budo Tomović”, održala Solistički koncert sevdaha pod nazivom “Melem pjesma od meraka”. Senada živi i radi na relaciji Sarajevo–Budva.

 
 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti