Na oglas za posao mašinovođa u Saudijskoj Arabiji se prijavilo 28 hiljada žena

Na oglas za posao mašinovođa u Saudijskoj Arabiji prijavilo se 28 hiljada žena. Ovo pokazuje koliko su žene voljne da se poveća njihova radna uloga u ovoj konzervativnoj zemlji.

Španski željeznički operater Renfe naveo je da su analiziranje akademskih postignuća i obavezno poznavanje engleskog jezika smanjili broj kandidatkinja za gotovo polovinu. Preostale prijave će biti pročitane do sredine marta.

Izabrane kandidatkinje će voziti između Meke i Medine nakon godinu dana plaćene obuke. Renfe trenutno također zapošljava i 30 muškaraca, a kroz obuku trenutno prolazi njih 50, prenosi Sydney Morning Herald, a piše klix.ba.

Žene is Saudijske Arabije su donedavno mogle raditi samo kao učiteljice, medicinske sestre i slično zbog strogih pravila rodne segregacije. Do 2018. godine im nije bilo dozvoljeno da voze automobil.

Učešće žena u radnoj snazi ​​gotovo se udvostručilo u posljednjih pet godina usred težnje saudijske vlade da se poboljša razvoj ekonomije. Žene sada preuzimaju poslove koji su nekada bili "rezervisani" za muškarce.

Bez obzira na navedene pozitivne promjene, postotak žena koje rade u Saudijskoj Arabiji i dalje je bio oko polovine manji u odnosu na muškarce u trećem kvartalu protekle godine.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti