Najava programa 35. festivala „Grad teatar“ za ponedjeljak 12. jul

U ponedjeljak, 12. jula, na Trgu ispred Starog grada, nastupom Hora i Simfonijskog orkestra Radio-televizije Srbije, kojim će dirigovati maestro Bojan Suđić, otpočeće muzički program „Grada teatra“. Koncert se realizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Budva. Ulaz je slobodan.

Maestro Bojan Suđić, najistaknutije dirigentsko ime u srpskoj muzici današnjice, već više od jedne decenije nalazi se na mjestu umjetničkog direktora Muzičke produkcije RTS i šefa dirigenta renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Redovni je profesor dirigovanja na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i šef dirigent Simfonijskog orkestra ove institucije.

Svoju profesionalnu karijeru izgradio je na izuzetno složenom i bogatom repertoaru simfonijske, horske, operske i baletske muzike. Danas je prepoznatljiv i po koncertima na kojima je na sceni okupio preko pet stotina izvođača, u izvođenju “Osme simfonije” Gustava Malera, Berliozovog i Verdijevog “Rekvijema”, Orfove “Karmine Burane” i drugih djela, kao i po koncertima koje je održao pred izuzetno velikim auditorijumom od preko deset hiljada ljudi, sa ciljem da se umjetnička muzika približi širokoj publici. 

Od pobjede na Jugoslovenskom takmičenju u Zagrebu (kasnije takmičenju „Lovro fon Matačić“), 1989. godine, profesionalna karijera maestra Bojana Suđića proširuje se na Evropu i Latinsku Ameriku, gdje je ostvario saradnju sa preko pedeset orkestara i horova. Pored Helsinške i Novosibirske filharmonije, simfonijskih orkestara iz Odenzea, Turkua, Klagenfurta, Helsinške opere i mnogih drugih eminentnih ansambala, Suđić je već deset godina redovni gost dirigent u sezonama Crnogorskog simfonijskog orkestra i OFUNAM-a iz Meksika.

Sarađivao je sa najistaknutijim svjetskim umjetnicima, među kojima su Maksim Vengerov, Vadim Rjepin, Najdžel Kenedi, Ivo Pogorelić, Denis Macujev, Nikolaj Luganski, Mišel Berof, Šlomo Minc, Emanuel Pai, Plasido Domingo, Željko Lučić, Nemanja Radulović i drugi. 

   Simfonijski orkestar RTS jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Osnovan 1937. godine, u okviru Radio Beograda, od samih početaka imao je profilisane umjetničke pravce djelovanja, usmjerene ka afirmisanju i njegovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih djela svjetske literature.

Ovakva programska politika, koju je utemeljio prvi dirigent, Mihailo Vukdragović, zadržana je i tokom više od osam decenija duge izvođačke prakse, koju su svojim radom obilježili šefovi-dirigenti Mladen Jagušt, Vančo Čavdarski i Bojan Suđić. Kroz istoriju, saradnju sa orkestrom su ostvarili najznačajniji domaći i inostrani umjetnici, solisti i dirigenti.

U umjetničkoj biografiji ispunjenoj velikim profesonalnim uspjesima, Hor Radio-televizije Srbije ove godine upisuje i značajni jubilej – 80 godina postojanja. Kroz osam decenija kontinuiranog rada pozicionirao se kao reprezentativni ansambl, koji je postavio visoke standarde umjetničkog djelovanja.

Kako navodi Dr Aleksandra Paladin, muzikolog, njegov kvalitet i danas možda najbolje mogu da definišu riječi kompozitora i muzičkog kritičara Enrika Josifa, koji je rekao: „Upravo ovom ansamblu pripada trajna zasluga za izvođačko utemeljenje i potvrđivanje postojećih vrijednosti i iznalaženje i osvjetljavanje novih vrijednosti svekolikog stvaralaštva. A taj doprinos bio je i ostaje presudan, nezaobilazan, odlučujući za korjenita vrednovanja umjetničkih djela vokalnog i vokalno-instrumentalnog stvaralaštva kod nas“.

Na programu će biti: O Fortuna (hor), Karla Orfa, Karmen (Uvertira, Farandola), Žorža Bizea, Hor Jevreja (hor), Đuzepea Verdija,  Laka Konjica, Franca fon Supea, Mađarska igra br.5, Johana Bramsa, Munje i gromovi, Johana Štrausa Mlađeg, Kan Kan, Žaka Ofenbaha,  Trepak, Čajkovskog, Hava Nagila (hor), Igra sabljama, Hačaturijana, Danson br.2, Artura Markesa, Tiko Tiko, Pirati sa Kariba, Grlica, Narodni triptih (hor), Koko Pašona, Žikino kolo i Vranjska Svita (hor).

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti