Najava programa ustanova kulture u Budvi za ljeto 2021.

U prostorijama Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva održan je sastanak na kome su potvrđeni i usaglašeni programi i projekti ustanova kulture u Budvi za predstojeći period.

Na sastanku su učestvovale gospođa Danijela Došljak, v.d. sekretarke Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Budva,  Mila Baljević direktorica JU Narodna Bublioteka Budve, Milena Lubarda Marojević, direktorica JU Grad teatar i predstavnica JU Muzeji i galerije Budve, Itana Lalović.
“Na sastanku je potvđen program svih ustanova kulture u Budvi, koji će se sprovoditi u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama koje budu aktuelne za kulturna dešavanja”, saopštili su iz Sekretarijata.
U JU Muzeji i galerije Budve je program počeo izložbom „Ćemer – nasljeđe i ponos Crnogorke“ u Muzeju grada Budve, koja će biti aktuelna do 18. juna 2021. godine, nakon čega će u Muzeju grada Budve tokom ljetnje sezone biti aktuelna stalna postavka – arheološka i etnografska. U Modernoj galeriji „Jovo Ivanović“ program počinje 18. juna izložbom skulptura hrvatskih umjetnika Petra Hranuelija i Petra Ćuja, nakon čega će tokom jula i avgusta biti predstavljeni radovi umjetnika Miodraga Vemića i Igora Modrića. U Spomen domu „Stefan Mitrov Ljubiša“ će se pored dvije samostalne izložbe crnogorskih umjetnika, tokom ljetnje sezone realizovati jedanaesto izdanje kolektivne likovne izložbe „Mali format – crteži, slike, objekti“ – izbor iz savremene crnogorske umjetnosti. Ljeto 2021. godine u Spomen domu „Crvena komuna“ će obilježiti Međunarodno bijenale akta „Marko Krstov Gregović“.
Festival Grad teatar  će biti realizovan od 10. jula do 20 avgusta 2021. godine na lokacijama u Starom gradu i amfiteatru manastira Stanjevići. Programi će počinjati u 21h i biće prikazano ukupno 45 programa dramske, literarne, muzičke i likovne umjetnosti. Početkom juna biće organizovana konferencija za štampu na kojoj će biti predstavljen kompletan program ovogodišnjeg festivala. Direktorica  JU „Grad teatar“ se prije dvije sedmice obratila Institutu za javno zdravlje kao i Ministarstvu zdravlja Crne Gore zahtjevom za definisanjem epidemioloških mjera pod kojima će se odvijati ljetnji festivali kulture na otvorenom, i kada ovo bude riješeno, svi programi će biti usklađeni sa mjerama.
JU Narodna biblioteka Budve nastavlja sa redovnim aktivnostima, pored kojih će biti realizovane četiri promocije knjiga tokom juna, među kojima će najprije biti predstavljena knjiga „Kriza smisla“ autora Krsta Vukovića, 3. juna 2021. godine. Takođe, tokom juna, tačnije  od 10. do 12. juna na Trgu ispred kuće Čekrdekovića biće realizovan festival regionalnih umjetnika „Knjiga pod feral“. Krajem avgusta, planirana je realizacija književnog festivala „Ćirilicom“.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti