Najposjećeniji spomenik Barselone dobija novi toranj

Bazilika Sagrada familia u Barseloni inauguriraće 8. decembra toranj Device Marije, visok 138 metara s velikom zvijezdom od stakla i čelika, drugi po veličini tog zdanja kada jednom bude završeno.

Pre inauguracije na vrh devetog od 18 tornjeva, koliko je zamislio arhitekta Antoni Gaudi, 29. novembra će biti postavljena zvijezda teška 5,5 tona.

Ta zvijezda je koštala 1,5 miliona evra. "Sastavljena je od otpornih materijala, imaće u središtu 12 projektora i zasijaće kao nova zvijezda na nebu Barselone", opisao je novinarima Hordi Fauli, glavni arhitekta za Sagradu familiju.

"Izgradnjom devetog tornja radovi završetka katedrale su na polovini puta. Preostaje pet središnjih tornjeva, toranj Isusa Hrista, koji je najviši, i tornjevi četvorice evanđelista, čiji su radovi započeti", dodao je Fauli.

Završetak radova i njihovo finansiranje povezani su s nastavkom turizma jer izgradnja bazilike zavisi od donacija, sponzora i prodatim ulaznicama, čiji broj je bitno manji tokom pandemije.

Iako ponovo ima turista, bitno ih je manje nego prije kovida.

"Prije kraja 2023. ili početkom 2024. ćemo postići nivoe iz 2019.", predviđa Ksavijer Martinez, generalni direktor grupe zadužene za izgradnju Sagrade familije.

Sagradu familiju je projektovao katalonski arhitekta Antoni Gaudi i ona je najposjećeniji spomenik Barselone, a 2005. uvrštena je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Njena izgradnja je počela 1882., a trebalo bi da bude završena sto godina nakon arhitektove smrti, 2026. godine.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti