Najstarijim hotelom na svijetu upravlja ista porodica više od 1.300 godina

Japanski hotel Nishiyama Onsen Keiunkan radi više od 1.300 godina, a njime upravlja ista porodice.

Hotel je počeo raditi 705. godine i goste prima sve do danas zahvaljujući 52 generacije iste porodice. Ovaj hotel je 2011. godine upisan u Guinnessovu knjigu rekorda kao najstariji na svijetu. U Japanu se nalazi i drugi najstariji hotel na svijetu pod nazivom Hoshi Ryokan, koji je također upisan u pomenutu knjigu.

Nishiyama Onsen Keiunkan je smješten u podnožju planina Akaishi u prefekturi Yamanashi, a svoja vrata je otvorio prije 1.316 godina. Termalnom vodom se opskrbljuje direktno iz lokalnih izvora Hakuho, tako da gosti mogu uživati u toplim kupkama u svakoj sobi, ali i u javnim kupatilima koje gosti dijele u glavnim dijelovima hotela.

Hotel je renoviran nekoliko puta, a posljednji put 1997. godine. Međutim, uprkos renoviranju, zadržao je tradicionalni izgled i stil, tatami podlogu, klasični namještaj u svakoj prostoriji i sobi te japansku umjetnost. Bežični internet je uveden tek 2019. godine te ga gosti mogu koristiti ukoliko žele, a opcija je i da se odmore od svojih uređaja u opuštajućoj atmosferi, uživajući u pogledu, kupkama i slično.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti