Nakon rekordne suše u Španiji isplivalo "selo duhova" koje je potopljeno izgradnjom brane

Selo Aceredo sa sjeverozapada Španije "isplivalo" je nakon velike suše koja je skoro ispraznila rezervoar na špansko-portugalskoj granici privlačeći gomile turista svojim jezivim, sivim ruševinama.

Sa rezervoarom na 15 odsto svog kapaciteta, još jednom se otkrivaju detalji o životu koji je "zamrznut" 1992. godine, kada je selo Aceredo u španskoj sjeverozapadnoj regiji Galicija potopljeno kako bi se stvorio rezervoar Alto Lindoso.

"Kao da gledam film. Osjećam se tužno", rekao je 65-godišnji penzioner Maximino Perez Romero iz Corune, prenosi klix.ba.

Šetajući po blatnjavom tlu ispucalom sušom na pojedinim mjestima, posjetioci su zatekli djelimično urušene krovove, cigle i drvene ruševine koje su nekada činile vrata ili grede, pa čak i česmu s vodom koja još uvijek curi iz zahrđale cijevi.

Gajbe s praznim pivskim flašama bile su naslagane pored nekadašnjeg kafića, a uništen i zahrđao stari automobil parkiran je pored kamenog zida. Snimci dronom pokazuju zapuštene zgrade.

María del Carmen Yañez, gradonačelnica vijeća Lobios, čiji je Aceredo dio, razlog za ovakvu situaciju pronašla je u nedostatku padavina posljednjih mjeseci, posebno u januaru, ali i u, kako je rekla, "prilično agresivnoj eksploataciji" portugalske elektroenergetske kompanije EDP, koja upravlja rezervoarom.

Portugalska vlada je 1. februara naredila da šest brana, uključujući Alto Lindoso, gotovo obustave korištenje vode za proizvodnju električne energije i navodnjavanje, zbog sve veće suše.

Pitanja o održivosti akumulacija nisu nova. Prošle godine, nekoliko španskih sela žalilo se na to kako ih elektroprivreda koristi nakon brzog povlačenja iz jezera Iberdrola u zapadnoj Španiji. Kompanija je saopštila da poštuje pravila.

Podaci ministarstva životne sredine pokazuju da su rezervoari u Španiji na 44 posto svog kapaciteta, znatno ispod prosjeka od oko 61 posto tokom posljednje decenije, ali i dalje iznad nivoa registrovanih u suši 2018. godine. Izvor iz ministarstva rekao je da nagovještaji suše pokazuju potencijalno pogoršanje u narednim sedmicama, ali još nisu otkrili generalni problem u cijeloj zemlji.

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti