Nasilje nad djetetom jedan je od najtežih oblika kršenja ljudskih prava

Povodoim monstruoznog zločina, ubistva 15 mjesečnog dječaka u Podgorici, oglasilo se i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Nasilje nad djetetom predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava podsjeća da se sva djeca rađaju sa osnovnim slobodama i pravima koja pripadaju svim ljudskim bićima. Zbog svog uzrasta, djeca su upućena na pomoć odraslih. S tim u vezi, naglašavamo obavezu odraslih u pogledu zaštite djeteta, odnosno potrebe da se zaštiti integritet djeteta.

Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima djeteta, kao najvažniji međunarodni pravni akt, propisuje da svako dijete ima pravo na život. Nedavni slučaj ubistva petnaestomjesečnog dječaka sve nas opominje da treba da se duboko zamislimo u kojoj su mjeri naša djeca zaista zaštićena i koliko njih uživa svoja prava.

Crnogorsko društvo treba da reaguje u pravcu pune zaštite djeteta od svakog oblika nasilja i zanemarivanja od strane roditelja ili drugih osoba.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava apeluje na građane i građanke Crne Gore, da u slučaju bilo kakvog saznanja o potencijalnom zanemarivanju ili nasilju nad djetetom, informišu nadležne institucije, Centre za socijalni rad i policiju, koji su dužni da pruže odgovarajuću pomoć.

 

foto: Unicef iz kampanje http://www.unicef.org.uk/violence

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti