Nastavljaju se aktivnosti na podizanju kapaciteta za efikasno upravljanje morskim zaštićenim područjima

Radionica "Održivo finansiranje morskih zaštićenih područja", u okviru GEF projekta "Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore" koje sprovodi Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u saradnji s Kancelarijom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu iz Beča održana je juče, 11.novembra u Budvi.

Na radionici su predstavljena iskustva i prakse za Nacionalni park Mljet za razvoj finansijskih planova upravljanja, kao i rezultati i mogućnost podrške iz aktivnosti konsultantske agencije Blue Seeds i Ekofonda. Tokom radionice je napravljen nacrt okvira za finansijska sredstva  koja treba planirati za 2022. godinu za upravljanje morskim zaštićenim područjima, kao i za izradu finansijskog dijela planova upravljanja i na osnovu toga detaljnih godišnjih finansijskih planova za sprovođenje planova upravljanja. Na ovaj način se nastavlja rad na pripremi planova upravljanja od strane Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, a uz podršku projekta i angažovanih eksperata.

Slijedi nastavak radionica u 2022. godini, na temu nadzora i kontrole, obezbjeđivanja infrastrukture za efikasno upravljanje, i nastavka rada na izradi planova upravljanja.

Na radionici su učestvovali, pored predstavnika Ministarstva i projekta, i predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, NVO MEDCem i Green Home, Ekofonda, Ministarstva finansija i socijalnog staranja, uz podršku eksperata iz Hrvatske Milene Šijan i Martine Sršen.”

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti