Nastavljena saradnja sa institutom za biologiju mora

Kompanija Adriatic Marinas nastavlja dobru saradnju sa Institutom za biologiju mora, kroz realizovanje projekta SHAREMED u marini Porto Montenegro.

Međunarodni projekat SHAREMED (Sharing and enhancing capabilities to address environmental threats in Mediterranean Sea) ima za cilj da poveća sposobnost mediteranskih regionalnih, subregionalnih i lokalnih vlasti i naučne zajednice za zajedničku procjenu i rješavanje opasnosti koje se odnose na zagađenje i prijetnje po životnu sredinu u mediteranskim vodama. Jedna od aktivnosti predviđena projektom je i izučavanje obraštaja i unesenih vrsta na čvrstim podlogama u moru, a kao najpogodnije lokacije za takvu vrstu analiza prepoznate su marine.
Na osnovu višegodišnjeg monitoringa živog svijeta koji je Institut za biologiju mora realizovao u Porto Montenegru, tivatska marina prepoznata je kao mjesto bogatog biodiverziteta i stanište velikog
broja bentosnih vrsta. „Konkretno, sa Porto Montenegrom, kroz ovaj projekat nastavljamo istraživanje morskih vrsta tako što smo instalirali tzv. ARMS -  Autonomous Reef Monitoring Structures uređaj
na kojem pratimo razvoj životnih zajednica“, saopštila je Dr. Slavica Petović, Koordinator projekta Instituta za biologiju mora.
„Uređaj se sastoji od 9 plastičnih ploča koje su međusobno razmaknute da voda može da prolazi. Uređaj je učvršćen za mulo 1 i mijenjamo ga na svaka 4 mjeseca kako bismo mogli da analiziramo uzorke u
Institutu. Pozicija uređaja je takva da ni u jednom trenutku ne predstavlja smetnju za normalno obavljanje aktivnosti i funkcionisanje marine Porto Montenegro.”, dodaje dr. Petović.
Dobijeni podaci se koriste u naučne svrhe i za potrebe projekta.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti