Nautički turizam odolio koroni

Uprkos pandemiji korona virusa lani u teritorijalno more Crne Gore ušlo je 4 176 stranih plovila za razonodu, sport i rekreaciju.

Kako ističu iz Uprave za statistiku od ukupnog broja 3 396 plovila je doplovilo morem, a 780 su dovezena kopnom.

Prema vrsti stranih plovila za razonodu, sport i rekreaciju, u teritorijalno more Crne Gore najviše je ušlo motornih jahti (45,1%), zatim jahti na jedra (34,3%) i ostalih plovnih objekata (20,6%).

Broj osoba koja su prispjela ovim plovilima u 2021. godini iznosio je 25 123. Prema državljanstvu, na plovilima najveći broj osoba je bio iz Velike Britanije (6,0%), Hrvatske (5,9%), SAD (3,7%), Skandinavskih zemalja (2,8%), Francuske (2,7%), Italije (2,4%), Njemačke (2,2%), Austrije (1,9%), Švajcarske (1,3%), i ostalih zemalja (71,1%).

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti