Nebo iznad Evrope juče je preletio veteran među avionima: Prvi let imao još 1987.

Iako nebo iznad Evrope svakodnevno preleti stotine putničkih i drugih aviona, jedan let ovog ponedjeljka bio je specifičan s obzirom na to da se na nebu našao istinski "avion veteran".

Naime, od Gruzije, tačnije Tbilisija, pa sve do Frankfurta, svoje mjesto na nebu je našao i najstariji aktivni Boeing 747.

Prema informacijama stranice Flightradar24, ovaj Boeing aktivan je od 1987. godine te se može ocijeniti kao veteran među avionima.

Iako je na početku bio namijenjen za putnički prijevoz te je bio vlasništvo British Airwaysa, Boeing 747-200 od 2003. godine registrovan je isključivo za prijevoz robe.

Najstariji među ovom serijom aviona registrovan je u Gruziji te se sada nalazi u vlasništvu kompanije Geo Sky, koja redovno obavlja prijevoz robe prema njemačkim aerodromima.

Informacije koje se mogu pronaći na stranici kompanije pokazuju kako Boeing 747 posjeduje ukupno 758,5 kubnih metara teretnog prostora te maksimalnu bruto nosivost od 105.000 kilograma.

S obzirom na starost aviona, njegov dolazak na aerodrome širom Evrope izaziva veliku pažnju pa se tako na internetu mogu pronaći brojni snimci koji pokazuju slijetanje aviona na aerodrome u Maastrichtu, Frankfurtu i drugim evropskim gradovima.

Izvor: klix.ba

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti