Nijedan stan neće moći da se proda bez sertifikata

Od januara 2015. godine nijedan stan neće moći da se proda na tržištu, ukoliko zgrada nema sertifikat kao dokaz da ispunjava standarde energetske efikasnoti, predviđeno je Pravilnikom o sertifikovanju energetskih karakteristika zgrada koji je predstavljen u Privrednoj komori u okviru naučnog skupa o regulatornom okviru u oblasti energetske efikasnosti zgrada.

„Investitori u Crnoj Gori su do sada energetsku efikasnost kod zgrada primjenjivali shodno svojim mogućnostima i opredjeljenjima“, naglasila je Tatjana Vujošević iz Direktorata za građevinarstvo, pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma, piše Pobjeda.

U budućnosti, na to će ih, kako kaže Vujošević, obavezivati Pravilnik o sertifikovanju energetskih karakteristika zgrada koji stupa na snagu u januaru 2015. godine.

„Investitori koji žele da prodaju stanove na tržištu, moraće da pribave sertifikate o ispunjenju standarda energetske efikasnosti. To znači da će prvo morati da urade procjenu kolika je zgrada energetski efikasna i da dobiju klasu“, pojasnila je Tatjana Vujošević.

Ona kaže, da će od klase u koj oj se zgrada bude nalazila zavisiti i cijena stanova u njoj.

„Ako je klasa manja investitor će jeftinije moći da proda svoj u zgradu. Ako lokacija zavređuje mnogo veću cijenu, onda će vjerovatno uložiti više u energetsku efikasnost, kako bi na tržištu dobio bolju cijenu“, saopštila je Tatjana Vujošević.

U česnici stručnog skupa zamjerili su što država ne stimuliše investitore da grade energetski efikasne zgrade.

Izvor: pobjeda/bankar.me

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti