Novi nameti za turiste u Hrvatskoj: Uvodi se ekološka taksa, čak i za jednodnevne posjete

Nakon što naredne godine stupi na snagu Zakon o turizmu u susjednoj Hrvatskoj bit će uvedena ekološka taksa za turiste, prenosi Večernji list.

Naveli su da će ovu taksu plaćati i jednodnevni posjetitelji, a da će o propisivanju naknade i njenom iznosi odlučivati gradovi i općine nakon stupanja na snagu Zakon o turizmu.

Uzevši u obzir da će iznos ekološke takse propisivati lokalne vlasti - to neće biti proizvoljno, već prema kriterijima posjećenosti i turističke razvijenosti iz Zakona o turizmu koji je u pripremi.

Ministarka turizma susjedne države Nikolina Brnjac za Večernji list, prenosi klix.ba je otkrila da bi se moglo raditi o iznosu od jedan do tri eura po danu provedenom u nekoj turističkoj destinaciji.

"Odlučivat će o tome jedinice lokalne samouprave, koje mogu, ali ne moraju propisati ekološku taksu. Činjenica jest da su neke destinacije preopterećene, nekima su, pak, veliki problem jednodnevni posjetitelji, a od prekomjernog broja svakako trpi i prirodna i kulturna baština, ali i te kako  i život lokalnog stanovništva", kazala je.

"Turizam ne bi smio ići nauštrb lokalnih ljudi, što je, u cjelini gledano, i smjer u kojem idu odrednice našeg prvog krovnog turističkog zakona koji bi do ljeta trebao u javno savjetovanje", pojasnila je ministrica Brnjac.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti