Novinarima iz Slovenije predstavljen dio „Ilirske staze“ koji obuhvata Duklju i Risanske mozaike

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u okviru mediteranskog prekograničnog projekta „Model evropskog održivog turizma mediteranskih staza“ (Beyond European Sustainable Tourism MED path - BEST MED), u periodu od 8. do 10. oktobra organizovala je studijsku posjetu medija iz Slovenije.

Riječ je o predstavnicima novinskih kuća „Dnevnik“, „Portal 24 UR“ i „Nedeljnik Dnevnika“ koji su imali priliku da se upoznaju sa „Ilirskom stazom“, kulturnom stazom sertifikovanom od strane Savjeta Evrope, koja baštini, valorizuje i promoviše tragove antičke civilizacije u Crnoj Gori.
Staza, odnosno njen dio koji prolazi kroz Crnu Goru, obuhvata Duklju i Risanske mozaike i predstavlja pilot stazu za ispitivanje prikladnosti novog pristupa za promociju modela „Zelene staze“. Ovaj model je osmišljen kako bi se smanjila sezonalnost, promovisala tradicija, lokalno kulturno nasleđe i održiv razvoj uz uključivanje lokalnih i regionalnih vlasti kao i drugih aktera u dijalog o strateškom planiranju.
Osim navedenih lokacija učesnici studijske posjete imali su priliku da obiđu Cetinje gdje su isprobali vožnju električnim vozićem, Bogorodičin hram u Prčnju, samostan Svetog Nikole, vinarije, seoska domaćinstva i rezervat prorode „Tivatska solila“, kao i kompanije sa održivim vodenim prevozom i prevozom na električni pogon u Bokokotorskom zalivu.
Pored medija iz Slovenije, u studijskoj posjeti su učestvovali i predstavnik organizacije koja upravlja „Ilirskom stazom“, Dunavski centar za kompetenciju, kao i predstavnici TV „Vijesti“ iz Crne Gore.
Projekat „Model evropskog održivog turizma mediteranskih staza“ (Beyond European Sustainable Tourism MED path - BEST MED) realizuje se u okviru mediteranskog prekograničnog projekta, a od ključne važnosti je da se slijedi zajednička strategija i imidž za komuniciranje novih ponuda, kao i uključivanje preduzeća, medija i ostalih zainteresovanih strana.
Nacionalna turistička organizacije Crne Gore, pored organizacije ove studijske posjete, planira i organizaciju on-line radionice nakon koje će se sprovesti evaluacija procesa, kako bi se dobili rezultati koji omogućavaju da se izradi novi zajednički plan upravljanja.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti