Objavljena lista država s najmoćnijim pasošima, Crna Gora na 48 mjestu

Henley&Partners, najpoznatija svjetska konsultantska kuća za planiranje boravka i državljanstva, rangirala je svjetske pasoše na godišnjoj osnovi prema slobodi putovanja koju im dozvoljavaju.

Prema podacima ove konsultantske kuće najviše su rangirani pasoši koji omogućavaju vlasniku da uđe u najveći broj zemalja bez dobijanja vize prije dolaska.

Ove godine pasoš Crne Gore je na 48 mjestu. Poređenja radi, pasoš susjedne Hrvatske, koja je članica EU, nalazi se na 18. mjestu, a Srbije i Bosne i Hercegovinr koje nijesu članica EU, nalaze se na 39. mjestu, odnosno 54. mjestu.

Prvih 10 na rang-listi ostaje gotovo nepromijenjeno: nosioci pasoša Njemačke/Južne Koreje mogu putovati bez viza u 190 zemalja, dok su Finska, Italija, Luksemburg i Španija fiksirani na trećoj poziciji s rezultatom 189. Litvanija, Poljska i Slovačka su na desetom mjestu, sa 182 zemlje sa slobodnim ulazom.

Uz Afganistan, na dnu liste nalaze se pasoši Iraka, Sirije Pakistana, Jemena i Somalije.

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti