Objavljena lista "najjadnijih" zemalja u 2022. godini, Crna Gora na 34. mjestu

Steve Hanke, profesor primijenjene ekonomije na Univerzitetu Johns Hopkins, sastavio je listu "najjadnijih" zemalja u 2022. godini.

Rezultati su nivo nezaposlenosti (pomnožen sa dva), inflacije i bankarskih kreditnih stopa minus godišnji procenat promjene realnog BDP-a po glavi stanovnika. Na prvom mjestu Hankeove liste je Zimbabwe, čiji je "indeks bijede" 414.7. Inflacija je navedena kao najveći faktor loše situacije u ovoj zemlji.

Bosna i Hercegovina zauzela je 18. mjesto s "indeksom bijede" 75.9 zahvaljujući nezaposlenosti.slijede Iran, Ruanda, Bocvana, Madagaskar...

Kada je riječ o drugim zemljama regiona, na 34. mjestu je Crna Gora, na 39. Sjeverna Makedonija, na 54. Srbija, na 97. Albanija, na 98. Hrvatska, a na 118. Slovenija.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti