Održan okrugli sto "Kulturna istorija Paštrovića"

Program su priredili Društvo za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca na Moru i izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda, a povod je bio obilježavanje datuma rođenja Stefana Mitrova Ljubiše (1822-1878), istaknutog književnika i narodnog tribuna iz Paštrova, kao i odavanje počasti i sjećanja na nedavno preminulu doc. dr Zlatu Marjanović, etnomuzikološkinju iz Pančeva (1966-2023), višegodišnju istraživačicu muzičke tradicije Crne Gore, naročito Primorja.

Podsjećamo, dr Zlata Marjanović bila je stalna saradnica Društva "Bauo", a nekoliko njenih knjiga, izdanja koja je recenzirala, kao i njenih naučnih radova, objavljeno je u okviru izdvačke djelatnosti ove organizacije. Njeni radovi zastupljeni su i u monografiji "Kulturna istorija Paštrovića" (HeraEdu, Beograd, 2018), o kojoj je sinoć bilo detaljnije riječi.

Učešče na okruglom stolu uzeli su istaknuti kulturni i društveni akteri, koji se Paštrovićima kontinuirano bave s različitih aspekata, a istovremeno dugogodišnji saradnici dr Zlate Marjanović. Na samom početku, Dušan Medin (direktor Društva za kulturni razvoj "Bauo") održao je kratko uvodno slovo o dr Zlati Marjanović, nakon čega je upriličen minut ćutanja. Otpravnica poslova Ambasade Crne Gore u Srbiji otvorila je program skupa, govorila je o važnosti kulture i nasljeđa Paštrovića u kontekstu Crne Gore. Akademik Branislav Mitrović, profesor i arhitekta, pročitao je svoju recenziju monografije "Kulturna istorija Paštrovića", navodeći značaj ove monografije u domaćem izdavaštu. Maestro Bojan Suđić, dirigent i profesor, istakao je potrebu za objavom ovog izdanja, naglasivši zasluge prof. Marjanović u očuvanju i zaštiti nematerijalne kulturne baštine Paštrovića. Dr Mirjana Blagojević, advokatica i istoričarka prava, detaljno je predstavila Zlatinu biografiju i bliže predstavila njena dva poglavlja koja su objavljena u monografiji. Mr Dušan Medin, arheolog i jedan od urednika knjige, prisjetio se saradnje sa Zlatom Marjanović i podvukao značaj njene uloge u istraživanju muzičke tradicije ne samo u Paštrovićima. Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i direktorka izdavačke kuće HeraEdu, bila je u ulozi moderatorke. U muzičkom programu nastupio je Etno ansambl "Kult", muzički sastav nekadašnjih đaka dr Zlate Marjanović, koji su izveli tri obrade tradicionalnih paštrovskih pjesama.

Sinoć je dvorana Kuće Krsmanovića primila oko 120 posjetilaca, poštovalaca lika i djela doc. dr Zlate Marjanović, kao i sve one koji su željeli bliže da se upoznaju sa kulturnom istorijom Paštrovića i istoimenom monografijom.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti