Održan radni sastanak UPCG i UIP u susret ljetnjoj sezoni

U organizaciji Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), danas je održan radni sastanak UPCG i Uprave za inspekcijske poslove (UIP), uz učešće velikog broja predstavnika privrednih subjekata - članova Unije.

Događaj organizovan u susret ljetnoj turističkoj sezoni omogućio je da privrednici ostvare direktnu komunikaciju sa službenicima UIP-a, ukažu im na probleme u svom radu, upute određene sugestije i predloge, te dobiju odgovore o praktičnoj primjeni propisa iz domena nadzora radne, tržišne, turističke i zdrastveno-sanitarne inspekcije.

U veoma otvorenoj diskusiji, privrednici su se osvrnuli na problematiku sive ekonomije i suzbijanja nelegalne konkurencije koja u velikoj mjeri pogađa njihovo redovno poslovanje, na nelegalan rad online prodavnica, pitanja nepunog radnog vremena i rada u smjenama, zapošljavanja i rada stranaca i slično. Takođe, interesovali su se za mogućnost objavljivanja brošura ili kontrolnih lista koje bi im pomogle u vršenju samokontrole – i prije dolaska same inspekcije. Iz Uprave su poručili da se izrada kontrolnih listi po svim inspekcijama iz njihove nadležnosti privodi kraju, te da će iste biti objavljene i dostupne građanima nakon potpune aktivacije portala UIP-a (koji je bio narušen zbog sajber napada).

Na sastanku je saopšteno da prevencija predstavlja jedno od osnovnih načela na kojem će UIP u svom radu i dalje insistirati, posebno jer interes ove institucije nije kažnjavanje, već porast broja subjekata uvedenih u legalne tokove, kao i onih koji posluju u skladu sa nalozima i ukazima nadležnih inspekcija.

Sastanak je zaključen dogovorom UPCG i UIP-a o održavanju novih, tematskih sastanaka za privrednike. To je model kojim će se, kroz saradnju sa pojedinačnim inspekcijskim službama koje posluju u okviru UIP-a, pomoći poslodavcima da usklade poslovanje sa važećom regulativom i time izbjegnu nepotrebne kazne i eventualne zakonske sankcije.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti