Održan šesti sastanak UNWTO Globalnog kriznog odbora za turizam

UNWTO Globalni krizni odbor za turizam: „Ljudi su pokretačka snaga globalnog turizma, te stoga politika oporavka turizma mora biti upravo fokusirana na ljude”.

Na VI sastanku UNWTO Globalnog kriznog odbora za turizam održanom 20. oktobra zaključeno je da su konzistentni i usklađeni protokoli za putovanje,unaprijeđene mjere bezbjednosti i zaštita radnih mjesta i sredstava za život, glavni elementi za ponovno pokretanje turizma. 

Ponovljena je neophodnost zajedničkog rada, a definisana i obaveza za formiranje UNWTO Odbora za zajedničke bezbjednosne protokole u cilju povratka povjerenja u međunarodna putovanja. 

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili rekao je da „je brz i održiv oporavak turizma od suštinske važnosti.” Zaključio je i da je „potrebna snažna koordinacija kako bi se ubrzalo ukidanje ograničenja putovanja na bezbjedan i pravovremen način, podstaklo povećano ulaganje u sisteme koji podržavaju sigurno putovanje, uključujući testiranje na odlasku i podrška biznisima i radnim mjestima. Ako ne uspijemo da se pozabavimo sa ova tri prioriteta, nećemo uspjeti da ponovo pokrenemo turizam”. 

Najavljen je i početak aktivnosti na izradi Međunarodnog kodeksa zaštite turista, koji će predstavljati okvir za zaštitu prava turista kao potrošača. 

Ministar turizma Grčke Hari Teokaris, je ukazao na potrebu izrade zajedničkih putnih protokola, što su podržali drugi učesnici. U istom smjeru je i predlog generalnog sekretara Međunarodne privredne komore John Dentona, o testiranju na odlasku kako bi se unaprijedilo povjerenje turista i uklonila potreba za karantinom po povratku sa putovanja. 

UNWTO je podržao uvođenje zajedničkh kriterijuma za ograničenja putovanja širom EU, koje je predstavio Evropski komesar za pravosuđe Didier Reinders, uz preporuku da se u standardizaciju ovakvih aktivnosti uključe i države koje nijesu EU članice. 

Integralna informacija sa održanog sastanka je dostupna na: https://www.unwto.org/news/global-tourism-crisis-committee-coordination-vital-ingredient-for-recovery

Foto:Aleksandar Aleksic

 

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti