Olga Tokarčuk: „Budva – riznica blaga“

Poljska spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2018. godine, Olga Tokarčuk, boravila je u Budvi u periodu od 31. avgusta do 8. septembra na poziv Opštine Budva i JU „Narodna biblioteka Budve“, a povodom gostovanja na festivalu „Ćirilicom“ i uručenja međunarodne nagrade „Književni plamen“.

Slobodno vrijeme koje je provela u Budvi Turistička organizacija opštine Budva ispunila joj je uživanjem u prirodnim ljepotama crnogorskog primorja, upoznavanjem sa istorijom i kulturom ovog podneblja, obilascima brojnih znamenitosti i susretima sa ljudima iz raznih sfera umjetnosti i turizma.

„Budva je riznica blaga, locirana na predivnom mjestu, na raskršću vremena i prostora. Svaki dan proveden ovdje će vas sigurno oduševiti. Zaista preporučujem da Budva bude najvidljivije mjesto na mapi Evrope.“ istakla je nobelovka.

Šetnjom kroz budvansko zaleđe imala je priliku da vidi sav potencijal razvoja ruralnog turizma, ljepotu budvanskih sela i sakralne objekte poput manastira Rustovo i Praskvica. Pauze u šetnji pravila je na novim odmorištima „Lipa“ i „Ograđenica“ koje je TO Budva uredila ove godine. Nakon obilaska budvanskog Starog grada, obišla je i kotorski, zatim ostrvo i istoimenu crkvu Gospu od Škrpjela i spomenik kulture „Lipci“ koji je ostavio poseban utisak na nju. Još jedan dan bio je posvećen obilasku budvanskog zaleđa pa je tokom pješačke ture u dužini od 14 kilometara posjetila i tvrđavu „Kosmač“ gdje su joj predstavljeni planovi revalorizacije ovog lokaliteta.

Poslednjeg dana njenog boravka u Budvi organizovani su joj susreti sa Milom Baljević, direktorkom JU „Narodna biblioteka Budve“, Lucijom Đurašković, direktorkom JU „Muzeji i galerije Budve“ i Nemanjom Kuljačom, direktorom Turističke organizacije opštine Budva, sa kojima je razgovarala o programu festivala „Ćirilicom“, istoriji budvanske rivijere i bogatoj postavci Muzeja grada, kao i o razvoju Budve kao grada kulture gdje je posebno istakla svoju podršku kandidaturi Budve i Boke za prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti