Ponuda Crne Gore na globalnoj mreži nedovoljna i slabo iskorištena, država nema strategiju.

Crna Gora u promociju turističke ponude ulaže značajno manje novca u odnosu na konkurentske destinacije - u odnosu na Hrvatsku, recimo, 30 puta manje. Budžetska sredstva opredijeljena za dio Ministarstva turizma i održivog razvoja koje se bavi turizmom, su svega 1,4 miliona eura. U Hrvatskoj ona iznose skoro 33 miliona eura.

Od tog iznosa, Hrvati su za ovu godinu planirali da na promociju turističke ponude putem interneta potroše 2,5 miliona eura. Plan je usvojen još prošlog ljeta, zbog stranih partnera koji posluju sa hrvatskih turizmom, kako bi i oni na vrijeme znali šta Hrvatska planira i kako mogu da se uključe.

Crna Gora će ove godine za onlajn promociju turističke ponude potrošiti 195.000 eura, što je, u odnosu na ukupan budžet, više nego što troši Hrvatska. Jedina zamjerka tom planu je što nije napravljen mjesecima unaprijed, već “danas za sjutra”: Tender je raspisan u aprilu, praktično pred početak ljetnje turističke sezone, a realizacija plana počinje ovih dana.

Prvi put, turistička ponuda Crne Gore je putem interneta promovisana prije 13 godina. Tokom proteklih godina, Nacionalna turistička organizacija (NTO) angažovala je različite ICT konsultante, radila na edukaciji članova web tima, uspostavljala e-marketing partnerstva...

“Od 2008. do 2012. godine, sredstva za promotivne aktivnosti putem interneta uložena su, između ostalog, u izradu novog veb portala, organizovanje Montenegro Customer Care centra (servis za informacije, pohvale i žalbe), organizovanje obuka za predstavnike provrede, angažovanje eksperata, e-learning program”, kazala je “Vijestima” Milica Lekić, PR Ministarstva turizma i održivog razvoja. Najviše sredstava je, dodaje ona, uloženo 2009, koja je ujedno bila i godina e-marketinga. Te godine, sajt je bio integrisan sa programom za učenje na daljinu, koji je predstavljao jednu vrstu onlajn kursa za inostrane turoperatore i turstičke agente, čiji je glavni cilj obuka, odnosno upoznavanje agenta prodaje sa turističkom ponudom Crne Gore, podizanja nivoa svijesti o značaju onlajn medija, kao i korišćenja interneta u turističkoj promociji.

“Tada je u 15 gradova Crne Gore organizovana kampanja Budimo svi na jednom mjestu i produciran animirani TV spot, Crna Gora i turistička ponuda su promovisane putem kampanja na TripAdvisoru, WAYN-u, Krstarici... ali i putem brojnih društvenih mreža”, kaže Lekić.

Kako prije nekoliko godina, tako i danas - prva asocijacija na onlajn promociju turističke ponude Crne Gore mnogima je sajt Montenegro.travel. U pitanju je zvanični sajt crnogorskog turizma, na kojem zainteresovani privredni subjekti, direktno pod krovnim brendom “Montenegro- Wildbeauty“, mogu da predstave svoju ponudu internet korisnicima širom svijeta. Tako se, objašnjava Lekić, na svjetskom tržištu mogu naći i oni crnogorski privredni subjekti koji imaju šta da ponude, ali sami nemaju mogućnosti da plate sopstvenu internet prezentaciju.

Neki od najzačajnijih partnera koji su ovih godina pomagali u tome da Crna Gora i njena ponuda budu bolje promovisani i više prisutni na internetu su: Evropska komisija za putovanja (ETC), Trip Advisor, Google, Booking.com, YourTour, Appnostic, TrustYou, National Geographic, Discover 3D Montenegro… Osim što će obuhvatiti dosadašnje partnere, ovogodišnja onlajn kampanja biće usmjerena i na Fejsbuk, Tviter, blogovanje, mobilne platforme, newsletter kampanje, mikro sajt...

“Tokom ovogodišnje kampanja, promocija crnogorskog turizma sprovodiće se na različitim kanalima: specijalizovanim sajtovima, blogovima, sajtovima sa velikim brojem posjeta, društvenim mrežama, pretraživačima...”, kazala je Lekić.

Za potrebe ovogodišnje kampanje biće unaprijeđena postojeća Fejsbuk stranica NTOCG, koja će poprimiti novi vizuelni identitet i služiti kao centralizovani izvor informacija, putem kojeg će se, kaže Lekić, na najbolji način prezentovati sadržaji Crne Gore. Osim Fejsbuka, kako navodi Lekić, biće pokrivene i druge društvene mreže, među kojima i Tviter. Ta platforma će primarno biti iskorištena u svrhu promocije sadržaja koje Crna Gora može da ponudi kroz tvitove sa svog naloga, povezujući ih sa sadržajima mikro sajta, NTO...

Ove godine, u okviru kampanje, gosti u Crnoj Gori biće i popularni blogeri iz regiona, koji će kroz tekstove, fotografije, tvitove, video sadržaje... saopštiti šta su doživjeli u Crnoj Gori.

Na određenim internet lokacijama biće postavljene i anketne forme i kvizovi, zahvaljujući kojima će biti ojačana baza potencijalnih turista, te putem kojih će se doći do podataka koji govore o profilu onih koji su zainteresovani da posjete Crnu Goru, te tako omogućiti da se ponuda u narednim sezonama što bolje adaptira njihovim potrebama.

Crnogorski turizam biće promovisan i na mobilnim platformama iOS i Android, kroz oglase u vidu banera i video tizera, te kroz oglase na Fejsbuku.

“Iskustva u svijetu pokazuju da tražnja za bilo kojom turističkom destinacijom naglo raste ukoliko se marketing i promotivne aktivnosti kvalitetno i na pravi način finansiraju i usmjeravaju. Konkurentna, kontinuirana promotivna kampanja na tradicionalnim i novim stranim tržištima bi dodatno unaprijedila imidž turističke destinacije i pomogla u generisanju nove tražnje. Činjenica je da onlajn promocija u ogromnoj mjeri dobija na značaju. Ovaj vid komunikacije i plasiranja informacija posebno je značajan i u kontekstu mogućnosti da se od onih kojima se šalje poruka dobije povratna informacija, odnosno da konzumenti ujedno imaju mogućnost da vam saopšte da li su uslugom zadovoljni ili nisu, zahtijevaju od vas dodatne podatke ili kažu koji im fale, organizuju individualne aranžmane, dobiju informacije o iskustvima osoba koje su već boravile u zemlji”, kaže Lekić.

293134.jpg

U Ministarstvu turizma, u onlajn promociji Crne Gore, važnom smatraju i uvođenje prve aviolinije niskobudžetne aviokompanije Ryanair ka Briselu.

“To je značajno i u dijelu promocije Crne Gore kao destinacije preko prisutnosti na veb sajtu Ryanaira, pogotovu u kontekstu činjenice da je prema statistikama za 2012. godinu taj sajt posjetilo preko 300 miliona ljudi širom svijeta”.

Iako je dobar dio budžeta planiran za onlajn promociju, u Ministarstvu turizma kažu da ne mogu zanemariti ni tradicionalne medije i načine promocije, koji “i dalje imaju veliki udio u promociji turističkih destinacija, usljed različitih potreba potencijalnih turista”.

“Stoga smatramo najboljim zdravu kombinaciju raznih vidova promocije sa ciljem dobrog pozicioniranja i izlaženja u susret potrebama što većeg dijela tržišta”. Crnogorski turizam će i dalje biti promovisan i na sajmovima, koji su, objašnjava Lekić, i dalje nezaobilazna mjesta susreta turističkog biznisa i u poslovanju za turističke privrednike predstavljaju nešto bez čega se ne može.

Fokus ovogodišnje marketing kampanje je prvenstveno na region, ali će određene aktivnosti biti sprovedene i u cilju privlačenja potencijalnih turista iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije i SAD.

(ovaj članak je prvi dio, drugi dio čitajte ovdje - Hrvati i Slovenci ne štede na internet prezentacijama. Mi, sa druge strane – da!)

Damira Kalač za vijesti.me

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti