Oprez- vrućine mame zmije

Boravak u prirodi može biti ugodno iskustvo, ali može i prerasti u pravu noćnu moru što se tiče pojave zmija. Trebalo bi se prikladno obući, zatim šuškati i preplašiti zmije koje se kriju u visokoj travi ili u kamenju. Zmija ima brže reflekse od čovjeka, pa pobjegne kada čuje uznemirujuće kretanje ili zvuk. Mit je da zmija napada prva, već isključivo bježi od ljudi, zato treba paziti da je slučajno ne nagazimo ili probamo da je uhvatimo rukama. 

 

Ako se kojim slučajem desi da vas ujede, prvi savjet je da se ne paniči i da se miruje. Ranu podvezati nekom tkaninom pet do deset centimetara iznad kako bi se usporila venska cirkulacija, a opet ni stegnuti previše jako, da se ne bi cirkulacija potpuno zaustavila. Kod ugriza otrovnice dolazi do komplikacija usled starosne dobi osobe, da li je u pitanju dijete, mlađa ili starija osoba. Simptomi su oticanje rane i bol, zatim mučnina i povraćanje, vrtoglavica, ubrzan rad srca, pad krvnog pritiska, šok i na kraju to dovodi do smrti. 

 

Zmija se nakon ujeda ne bi trebalo usmrćivati, već pokušati da se uhvati i ponese medicinskom osoblju kako bi utvrdili tačno o kojoj se vrsti radi, da li je otrovnica ili ne. 

 

Kod nas postoji 14 vrsta zmija, ali je najopasniji i najotrovniji Poskok. Njegova boja može varirati od bijele do crne, pa i oker žute i boje crvene zemlje. Sve otrovnice imaju karakterističnu trouglastu glavu, a Poskok i zdepasto tijelo i mali rog na vrhu glave. 

 

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti