Orient express: Najveći luksuzni jedrenjak na svijetu zaploviće 2026

Kompanija Orient Express, koja se bavi proizvodnjom putničkih vozova, predstavila je najveći jedrenjak na svijetu.

Jedrenjak nazvan Orient Express Silenseas stiže gotovo 140 godina nakon što su se pojavili prvi luksuzni vozovi."Ova revolucija u historiji plovidbe je ambiciozan poduhvat koji pomijera granice mogućeg. Jedrenjak je rezultat partnerstva s kompanijom Accor and Chantiers de l'Atlantique, koja je globalni lider u proizvodnji brodova. Ova nevjerovatna jahta budućnosti sa spektakularnom unutrašnjošću zaploviće 2026. godine", navodi se iz pomenute kompanije, a prenosi klix.ba.

Kompanija opisuje brod kao 220 metara dugo "okeansko blago" s 54 apartmana prosječne površine od 70 kvadratnih metara. Dio broda će biti i predsjednički apartman površine 1.415 kvadratnih metara uključujući privatnu terasu površine 530 kvadratnih metara, dva bazena, dva restorana i bar.

Orient Express Silenseas će imati i amfiteatar gdje će se održavati predstave, a na raspolaganju će biti i snimateljski studio za kreiranje originalnih melodija. Putnici na brodu će imati pristup spa tretmanima, sesijama za meditaciju i mogućnost istraživanja kulturalnih blaga kako bi se gosti "u potpunosti isključili iz stvarnosti i zaustavili vrijeme".

"S Orient Express Silenseasom započinjemo novo poglavlje u našoj historiji te koristimo iskustvo i izvrsnost luksuznih putovanja prenoseći ih na najljepša mora svijeta. Ovaj izvrsni jedrenjak, koji ima korijene u historiji orient Expressa, ponudit će neuporedivu uslugu i profinjeno dizajnirani prostor koji podsjeća na zlatno doba mitskih krstarenja. Inovacija je u srcu ovog ultra modernog broda koji će unijeti revoluciju u svijet plovidbe zahvaljujući novoj tehnologiji koja zadovoljava današnje izazove održivosti. Ovaj brod je dizajniran da ostvari snove", rekao je Sebastien Bazin, predsjednik i izvršni direktor Accor Grupe.Orient Express Silenseas je inspirisan putovanjem osnivača Orient Expressa Georgesa nagelmackersa iz 1867. godine kada se ukrcavao na transatlantske brodove koji su povezivali Evropu i Amerku u želji da istraži SAD. Bilo je to putovanje moreom koje je kasnije 1883. godine inspirisalo lasiranje njegovog legendarnog voza Orient Expressa.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti