Otkrili kakvo nas ljeto očekuje, a to vam se neće nimalo svidjeti

S obzirom na ludo i (pre)toplo vrijeme koje nas prati cijelu zimu, nije teško povjerovati da bi i ostatak godine mogao biti takav. Naučnici, naime, tvrde da postoji 75 postotna šansa da ljeto 2014. godine bude najvruće od kada se provode mjerenja.

 Očekuje se još jedna pojava klimatskog fenomena El Ninjo, koji se događa kada je voda Pacifika kod ekvatora neuobičajeno topla, što onda dovodi do velikih promjena strujanja mora i vjetra širom svijeta, piše britanski Independent. U studiji objavljenoj u zborniku Nacionalne akademije nauka (Proceedings of the National Academy of Sciences), naučnici iz Njemačke, sa Univerziteta u Giessenu tvrde da mogu prognozirati El Ninjo trendove i godinu dana unaprijed, za razliku od trenutnih prognoza koje to čine za šest mjeseci unaprijed.

Naučnici tvrde da su u posljednje dvije godine tačno predviđali pojave El Ninja zahvaljujući novoj metodi mjerenja odnosa temperatura u Tihom okeanu. Takve dugoročne prognoze mogle bi pomoći državama da se pripreme na moguće turbulentne vremenske prilike. 

Predviđaju da bi se u drugoj polovini godine trebala dogoditi pojava uzrokovana El Ninjom. El Ninjo je, ponovimo, fenomen snažnijeg zagrijavanja mora oko ekvatora na Pacifiku, dok je El Ninja pojava neuobičajeno hladnog mora. 

Kritičari, međutim, tvrde da je njihova metoda zastarjela i da samo analiziraju statističke promjene temperatura, a zanemaruju druge događaje u morima i u atmosferi. Tvrde da se sve do drugog kvartala ove godine ne može predvidjeti vrijeme s bilo kakvom sigurnošću, a kamoli 75-postotnom. 

Izvor: danas.hr

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti