Otkriven je podvodni grad koji mijenja istoriju

Grad Herakleon je skliznuo u morske dubine prije 1500 godina. Ovaj veliki grad je pominjan u grčkim spisima iz 5og vijeka p.n.e.

Kada je francuski arheolog Frank Godio, ronio sa svojom ekipom, tražeći Napoleonove vojne brodove iz 1798.godine i potopljene u  čuvenoj Bitki za Nil, naletio je na jedno od najvećih otkrića 21og vijeka.

a8it0-sunken-city-found.jpg

Bog Hapi izranja po prvi put poslije milenijuma ipo

ne963-discovered-underwater-city3.jpg

Sve statue su u odličnom stanju

p0n2w-underwater-city-discovered.jpg

Otkrića su predstavljala ogromne statue egipatske boginje Isis, boga Hapi i još neimenovanog faraona, svi sjajno očuvani, zahvaljujući debelom sloju blata koje ih je prekrivalo. Pored 16 velikih statua, nađene su i hiljade manjih statua, kao i nebrojeni sarkofazi mumificiranih životinja, žrtvovanih u čast bogova.

VEZAN TEKST: Prelijepe podvodne skulpture: Umjetnost pretvorena u viještački greben (FOTO)

vcafg-underwater-city5.jpg

Zlatna činija

yll6n-underwater-city6.jpg

Bronzana statua faraona

ulz69-underwater-city7.jpg

Antička lampa

umeri-underwater-city8.jpg

Arheolog mjeri nogu ogromne statue od crvenog  granita

so1e6-underwater-city9.jpg

Bog Hapi je bog poplava, kao i simbol plodnosti

51t0j-underwater-city10.jpg

Dvometarski spomenik - ploča

Pretpostavlja se da je grad potonuo između 6og i 7og vijeka nove ere. Otkriće danas daje nove detalje i dubine u znanju o drevom svijetu, pogotovo zbog mnošta savršeno očuvanih ploča ispisanih hijeroglifima.

Photos: Christoph Gerigk ©Franck Goddio Hilti Foundation

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti