Ova evropska zemlja proglašena je najboljom destinacijom za kupanje

Izvještaj koji je ove sedmice objavila Evropska agencija za životnu sredinu ustanovio je koja zemlja Starog kontinenta ima najčistije vode i predstavlja najbolju destinaciju za kupanje te je Austrija zauzela prvo mjesto na listi, a prate je Malta, Grčka i Hrvatska.

Kvalitet evropskih voda pogodnih za kupanje dramatično se poboljšao posljednjih decenija, a novi izvještaj Evropske agencije za životnu sredinu (EEA) otkriva da je skoro 85 posto njenih kupališta sada rangirano kao "odlično".

Godišnji izvještaj o vodi za kupanje , kako prenisi klix.ba, pratio je skoro 22.000 kopnenih i obalnih mjesta za kupanje u zemljama članicama EU, Albaniji i Švajcarskoj 2021. Velika Britanija, nakon što je napustila EU, po prvi put je izostala iz izvještaja.

Austrija bez izlaza na more, poznata po brojnim prekrasnim jezerima, uključujući alpske vode jezera Achen u Tirolu i smaragdno nijansiranog Weissen jezera, nalazi se na vrhu ljestvice, te je 97,7 posto njenih voda proglašeno odličnim.

Odmah iza nje na vrhu liste su četiri favorita za odmor na Mediteranu: Malta, Grčka, Hrvatska i Kipar. Danska i Njemačka su ostale zemlje u kojima je od devet od 10 lokacija i više dobilo najbolju ocjenu.

Portugalija je na 10. mjestu sa 88,5 posto, dok je Italija (87,9 posto) i Španija (87,4 posto) na 12. odnosno 13. mjestu.

Turistička žarišta Francuske zaostaju dalje na rang listi, sa 75,7 posto, dok je Poljska najniže rangirana sa samo 44,5 posto - iza Slovačke sa 50 posto i Mađarske sa 60,2 posto.

Procjenu je sastavila Evropska agencija za životnu sredinu u saradnji sa Evropskom komisijom. Lokalne i nacionalne vlasti uzimale su uzorke vode tokom sezone kupanja i analizirale ih na vrste bakterija koje ukazuju na zagađenje iz kanalizacije i uzgoj stoke. Vode su tada označene ocjenama "odlično", "dobro", "dovoljno" ili "loše", prema standardima Evropske unije.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti