Ovo je zemlja s najčistijom vodom za kupanje u Evropi

Prema nedavno objavljenom izvještaju Evropske komisije i Evropske agencije za okoliš najčistiju vodu za kupanje ima susjedna Hrvatska.

Evropa ima veliku raznolikost prekrasnih plaža i kupališta, a svake godine milioni ljudi provode vikende na lokalnim plažama rashlađujući se uz vodu.

Prema posljednjoj godišnjoj procjeni vode za kupanje, ogromna većina lokacija u Evropi ispunila je najstrože standarde kvalitete za kupanje. Ovo predstavlja 85 posto popularnih evropskih voda za kupanje. Čak 96 posto svih zvanično identifikovanih voda za kupanje u EU ispunjava minimalne standarde kvaliteta, a samo 1,5 posto je ocijenjeno kao "loše".

Kvalitet vode za kupanje na plažama širom Evrope značajno se poboljšao u proteklih nekoliko decenija, a izvještaj Evropske komisije i Evropske agencije za okoliš, koji je istraživao vodu svih 27 država EU, pokazao je da 99,1 posto hrvatskih obala ima odličan kvalitet vode – to je 886 od 894 testirana mjesta.

Prema Direktivi o vodama za kupanje, vode se procjenjuju korištenjem mikrobioloških podataka kako bi se klasificirali prema ocjenama loše, dovoljno, dobro ili odlično.

Drugoplasirana je bila Grčka, a potom slijede Kipar i Austrija. Izvještaj je također otkrio da su evropske obalne vode obično čistije od unutrašnjih voda.

Izvor: klix.ba

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti