Petros Statis i dalje vlada

Odbijen je predlog Građanskog pokreta URA, a podržala ga kompletna opozicija i predstavnici vladajućih SDP i LP.

Naime, zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer, kompanija „Adriatic properties” grčkog biznismena Petrosa Statisa, može slobodno da odahne, jer Opština Budva neće stati na put da izgradi apartmane za tržište u stoljetnom Miločerskom parku.
Opštinska vlast odbila je predlog Građanskog pokreta URA, koji je podržala kompletna opozicija, kao i predstavnici vladajućih SDP i Liberalne partije, da se donese deklaracija o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa hotelskog kompleksa Sveti Stefan..
Na sjednici je trebalo da bude na dnevnom redu samo deklaracija o zaštiti elitnog prostora Miločer - Sveti Stefan u svjetlu najavljenih građevnskih poduhvata grčkog biznismena.
“Zona zaštite se prostire unutar ogradnog zida oko kompleksa Miločer, od vile „Topliš“ prostor sa donje strane prilaznog puta za hotel Sveti Stefan, a granična linija prema moru od Svetog Stefana do Pržna. U tom prostoru nije dozvoljena gradnja novih stambeno-poslovnih objekata. Dozvoljava se rekonstrukcija postojećih objekata i to u postojećim gabaritima. Miločerski park sa postojećim objektima i prostor u zaleđu hotela Sveti Stefan su u sadašnjem stanju spomenik prirode, arhitekture i kulturnog pejzaža, sa raznovrsnim biljnim vrstama, te kao takvi čine prostor od opšteg interesa”, bio je predlog odbornika Tomovića.
Vršilac dužnosti opštinske Agencije za prostorno planiranje Mihailo Kapisoda, dostavio je obrazloženje inicijatoru i skupštinskoj službi da “ne postoje razlozi za donošenje predložene deklaracije”, jer, kao je naveo, strateški cijevi Vlade Crne Gore čijoj se realizaciji teži kroz konkurske aktivnosti, kompatibilni su sa strateškim ciljevima Opštine Budva.
Vlada je sredinom marta usvojila programski zadatak za raspisivanje javnog konkursa od opšteg interesa za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, kojim je predviđena izgradnja duplo više kapaciteta na obali od Miločera do Svetog Stefana. Tim dokumentom firmi “Adriatic properties” Petrosa Statisa omogućeno je da na najekskluzivnijoj turističkoj lokaciji - stoljetnom Miločerskom parku izgradi 88 apartmana - 66 u novom hotelu Kraljičina plaža i 12 naspram grad-hotela Sveti Stefan, kao i da rekonstruiše i dogradi pet starih vila, čiju će kvadraturu utrostručiti, a koje će biti ponuđene na tržištu.
Kapisoda u obrazloženju navodi da je stateško opredjeljenje Opštine da bilo kakve intervencije na ovom prostoru rezultiraju “ekskluzivnošću koja ovom prostoru pripada zbog svojih izuzetnih prirodnih i kulturnih resursa”.
“Prostor koji se tretira deklaracijom, može se prepoznati u najvećem dijelu kao prostor koji je Prostornim planom Opštine planiran za razvoj turizma i komplementarnih aktivnosti, navodi Kapisoda.
Vlada je prepoznala ovaj prostor kao prostor od opšteg interesa za Crnu Goru i u skladu sa zakonom i odlukom o određivanju lokacije za hotelski rizort Miločer, započela je postupak radi izbora najboljeg planskog rješenja.
Sastavni dio ove odluke je programski zadatak, kojim su date smjernice za konkurs, a koje se izvedene iz planskih dokumenata višeg reda. Naglašeno je da hotelski rizort treba da bude standard pet zvjezdica, a dati kapaciteti mogu biti reducirani ukoliko je to neophodno, radi zadovoljenja standarda.
Osnovni cilj konkursa je da se obezbijedi kvalitetno arhitektonsko rješenje za jedinstveni prostor i da je prioritet kvalitetno rješenje funkcija objekata u skladu sa međunarodnim standardima operatera”, navodi se između ostalog u obrazloženju odbijanja predloga za donošenje deklaracije.

Izvor: Vijesti

PODIJELI

Tagged under

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti