Pilone „osloboditi“ iz butika

Mjesna zajednica Stari grad u svome otvorenom pismu u kome je iznijela svoje stavove o stanju objekta kulture u Starom gradu i šta treba Opština da preduzme, posebnu pažnju posvetila je pilonima, kapije antičke Budve.

Oni traže od nove gradske uprave da ekspropriše trigovački objekat u kome senalazi vrijedan kulturno istorijski spomenik. Naime, mediji su unazad nekoliko godina pisali da se ostaci antičke kapije nalaze u jednom od butika u Starom gradu.


„Prilikom otkrivanja antičke kapije 1985god. opštinski organ nije imao u vidu zakon iz 1945god. po kojem sve što se nađe 20cm ispod površine zemlje pripada državi. Putem zamjene lokala jednom vlasniku je dat lokal na drugom mjestu a privatni vlasnik za 2/3 površine je ostao vlasnik iako ne može biti vlasnik prostora koji je naknadno iskopan ispod njegovog prizemlja. Nije se niko bavio ovim problemom pa je tako jedan od najstarijih spomenika kulture u Crnoj Gori sada u funkciji butika.

Neophodna je eksproprijacija a prodajni prostor da pripadne muzeju za prodaju knjiga, kulturoloških suvenira, i sl. Ne postoji ni jedan naučni rad vezan za ovo značajno otkriće“, navodi se u pismu MZ Stari grad.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti