PISA zadaci u osnovnim školama

U Zavodu za školstvo održana prezentacija na temu “PISA zadaci u osnovnim školama”. Izlagači: Divna Paljević, Ispitni centar Crne Gore i dr Blaženka Petričević, savjetnica u Odsjeku za istraživanje i razvoj obrazovnog sistema Zavoda za školstvo.

Prisustvovali su: članovi Radne grupe za realizaciju projekta PISA 2025 - NAUKA U FOKUSU i v.d. direktorice Zoja Bojanić Lalović. PISA zadaci u osnovnim školama su fokusirani na dva aspekta, na naučnu pismenost i razvojni način razmišljanja.

Cilj PISA zadataka je da učenici primijene svoja znanja i vještine, da identifikuju probleme, tumače i rješavaju, da stiču proceduralno znanje i aktivno učestvuju. Stimulisati učenike da rade bez straha od eventualnih grešaka, da se s lakoćom nose sa preprekama, da uče iz kritika, da pronalaze inspiraciju u tuđem uspjehu, gdje će na kraju dati najbolje od sebe. Važno je i nastavnicima i učenicima približiti PISA testiranje i dati im smjernice za dalji rad. Jedan od najvažnijih ciljeva je zainteresovati učenike za nauku, kako da urade projekat, eksperiment i da to predstave na najbolji mogući način. Oni su u obavezi da urade po jedan eksperiment.

Školski timovi za PISA testiranje (koordinator, nastavnici i psihološko-pedagoška služba) treba da podstaknu učenike na rad. Škole su u obavezi da naprave bar jednu radnu subotu i predstave svoje aktivnosti, eksperimente. Koordinatori pišu izvještaj o realizaciji i komentare o tim časovima, eksperimentima, dostavljaju nadzornicima za matematiku i prirodne predmete. Nadzornici će koncipirati kratak bilten realizacije na nivou svake opštine. Predviđena su savjetovanja, seminari, a svi nastavnici će biti pozvani da se prijave za program obuke o izradi novih PISA zadataka.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti