Plesni spektakl u Starom gradu u Budvi

Savremeni balet „Letovi“ („Flights“) rađen u festivalskoj koprodukciji MN Dance kompanije iz Nove Gorice i Turističke organizacije opštine Budva sinoć je premijerno prikazan na sceni između crkva u Starom gradu u Budvi, u okviru Jadranskog festivala igre, a plesni ansambl ispraćen je gromoglasnim aplauzom i ovacijama.

Michal Rynia i Nastja Bremec Rynia, koreografi predstave „Letovi“, rađene po motivima istoimene knjige Olge Tokarčuk, poljske nobelovke, govorili su o tome koliko je izazovno bilo pripremiti ovu predstavu, a posebno imajući u vidu to da veći dio vremena plešu sa neonskim lampama u rukama. Istražujući knjigu koja govori o migracijama i granicama i kako ih prevazići, obradili su temu na apstraktan način i istakli da je osnovna ideja i poruka komada „Letovi“ otvorenost ka svemu što je novo i prevazilaženje vlastitih misli kako bi se pomjerile sopstvene granice i dosegle nove visine. Kada su govorili o nastupu u Budvi i Jadranskom festivalu igre, akcenat su stavili prije svega na nestvaran starogradski ambijent i internacionalnu publiku čije su reakcije na njihov nastup bile fantastične. Dodali su i koliko je važno to što Festival raste, budući da su i prošle godine bili u Budvi, i što inostrani plesni ansambli nastupaju u okviru programa pa budvanska publika može uživati u različitim performansima iz raznih krajeva svijeta.

Svi oni koji su sinoć propustili da prisustvuju ovom svojevrsnom plesnom spektaklu, imaće priliku da vide reprizu predstave „Letovi“ večeras od 21 sat na istoj lokaciji.

Plesni ansambl MN Dance kompanije iz Nove Gorice izvešće još jednu plesnu predstavu u Budvi – „Distance“, u četvrtak, 20. juna u 21 sat na sceni između crkava, koja je, kao i predstava „Letovi“, dio zvaničnog programa Evropske prijestonice kulture – Nova Gorica 2025.

Predstava se bavi distancom kao odlikom savremenog svijeta, socijalnom i fizičkom distancom, udaljavanjem pojedinaca na društvenom, mentalnom, tjelesnom i duhovnom nivou, a ovaj dinamični plesni ansambl najljepšim pokretima podsjeća publiku na suštinu ljudskog postojanja, bliskost – tijelu, bližnjemu, svijetu i planeti na kojoj živimo.

Za koreografiju su zaduženi i ovaj put Michal Rynia i Nastja Bremec Rynia, a ansambl čine: Eri Nishibara, Luka Vodopivec, Pietro Di Salvo, Alessio Saccheri, Michal Rynia, Nastja Bremec Rynia, Lara Zelinšček, Paula Garcia, Erica Modotti, Rebecca Granzotto, Luca Marchi, Iva Ilievska i Tjaša Bucik.

PODIJELI

O NAMA

Primorske novine su se prvi put pojavile davnog 13. jula 1972 godine. Uz povremena neizlaženja, konačno su se ugasile 2003 godine, kada je donesen Zakon o medijima kojim je predviđeno da se ne smiju iz opštinskog ili državnog bužeta finansirati štampani mediji (samo štampani, ne i radio i televizijski). Nažalost, uzročno-posljedično, sve male lokalne novine, koje se nisu mogli privatizovati, su nepovratno ugašene. Na tačno 41u godinu od osnivanja se stvorila potreba da se oživi staro ime, i napravi lokalni informativni portal kako za izvor dnevnih informacija, tako i kao internet niša za pitanja biznis preduzetništva redovno obrađujući pravna, turistička i preduzetnička pitanja. Svi saradnici su mali preduzetnici, politički neaktivni.

Mi smo mala sredina koja treba što efikasnije da djeluje zajednički u sve zahtjevnijim uslovima modernog turizma.

Kontakt: primorske@kulturnicentar.me

NVO Kulturni centar, Budva, Primorski bataljon bb

Najnovije vijesti